top of page

12 τρόποι για να προετοιμάσετε τα παιδιά σας να ζήσουν μία επιτυχημένη ζωή.



Κάθε γονέας θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του με τρόπο που θα τα προετοιμάσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής επιτυχημένα και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, ζώντας μία ευτυχισμένη και καλή ζωή.

«Προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος πατέρας στον κόσμο»

Στη συνέχεια όμως, η πραγματικότητα της ζωής έρχεται και μας χτυπά κατά κούτελα. Πολλοί άνθρωποι, όπως και εγώ, γινόμαστε λίγο χαλαροί, τεμπελιάζουμε και παρότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε πολλές φορές δεν τα τηρούμε. Σίγουρα μερικές φορές είναι δύσκολο για κάποιον που θεωρεί πως το καλύτερο που μπορεί να κάνει για την οικογένειά του είναι να εργάζεται 12 και πλέον ώρες την ημέρα για να φροντίσει για το μέλλον των παιδιών του, να του ζητήσεις να κάνει και φροντιστήριο για το πως θα είναι σωστός γονιός, σωστά;

Εάν λοιπόν το πιστεύεται αυτό, τότε με λύπη σας πληροφορώ πως κάνετε Λάθος. Όχι δεν είμαι πιο ευαισθητοποιημένος από κάποιον άλλο γονέα που αγαπάει εξίσου πολύ το παιδί του και σίγουρα δεν είναι οι μοναδικοί τρόποι για να το καταφέρετε, αλλά πιστεύω είναι μια καλή αρχή.

Για αυτό το σκοπό παρακάτω απαριθμώ 12 επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να θέσετε τις βάσεις για να ζήσουν τα παιδιά σας μία επιτυχημένη ζωή τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.


1. Μετακομίστε στην καλύτερη δυνατή γειτονιά που μπορείτε να βρείτε.

Η καλύτερη κίνηση που μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι μια γειτονιά με εξαιρετικά σχολεία, περισσότερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και την ευκαιρία να μεγαλώσουν με συμμαθητές που εκτιμούν την εκπαίδευση, τη σκληρή δουλειά και τα επιτεύγματά τους. Σημείωση: δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε πλούσιοι για να συμβεί αυτό.

Αν και μπορεί να ακούγεται αμφιλεγόμενο και σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις από τον κανόνα, ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει αναδείξει πόσο σημαντικό ρόλο έχει η γειτονιά που ζούμε για τα παιδιά μας και πως η μετακόμισή μας σε μια καλύτερη γειτονιά έχει θετικότερο αντίκτυπο από όσο για παράδειγμα μπορεί να έχουν οι διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες που στέλνουμε τα παιδιά μας όπως για παράδειγμα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Αν και δύσκολο να το πιστέψω και εγώ αρχικά, το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η γειτονιά το συνειδητοποίησα καλώς - κακώς όταν κοίταξα πίσω στον χρόνο. Αρχικά όταν ήμουν παιδί στο δημοτικό. Δύσκολα θυμάμαι τον χρόνο που περνούσα σπίτι μου, αντίθετα θυμάμαι πολύ καλά το ατελείωτο παιχνίδι που έκανα με τα άλλα παιδιά στις αλάνες και τις αυτοσχέδιες παιδικές χαρές που μόνοι μας διαμορφώναμε για να παίζουμε.


2. Γίνεται εσείς οι ίδιοι πιο χαρούμενοι άνθρωποι με λιγότερο άγχος.

Πριν με βρίσετε και αρχίσετε να σκέφτεστε πως είναι δυνατόν να καταφέρουμε κάτι τέτοιο στην κοινωνία που ζούμε να ξέρετε πως δεν είναι δικιά μου διαπίστωση αυτή. Υπάρχουν πολλές μελέτες που το έχουν επισημάνει και έχουν αποδείξει ότι οι ενήλικες ευδοκιμούν όταν είναι ευτυχισμένοι και με λιγότερο άγχος. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς και ευτυχισμένοι γονείς είναι πιο πιθανόν να έχουν και ευτυχισμένα παιδιά. Για αυτό κόψτε την γκρίνια όχι μόνο γιατί είναι δύσκολο να σας ανεχτεί το ταίρι σας ή συνομήλικοι με τους οποίους συναναστρέφεστε αλλά κάντε το για το καλό των παιδιών σας.

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και εάν είστε αγχωμένοι και γκρινιάρηδες να ξέρετε πως όσο καλά και να το κρύβεται αυτά τα συναισθήματα και συμπεριφορές αργά ή γρήγορα θα τα μεταδώσετε στα παιδιά σας σαν την γρίπη.


3. Δώστε τα να κάνουν δουλειές

Να σας βοηθάνε με τον κήπο, να βγάζουν τα σκουπίδια, να πλένουν πιάτα, να πηγαίνουν βόλτα το σκύλο, να διπλώνουν και να βολεύουν τα ρούχα τους. Δυστυχώς εγώ άργησα να το μάθω στο βαθμό που έπρεπε τουλάχιστον αφού η full time μητέρα μου τα έκανε όλα για το γιο της. Ευτυχώς όμως έστω και αργά τελικά έμαθα και μάλιστα μπορώ να το περηφανευτώ τα έμαθα και καλά και μπορώ με έπαρση να δηλώσω ότι βοηθάω στις δουλειές του σπιτιού (εκτός από το να σιδερώνω). Ελπίζω οι κόρες μου να πάρουν το μήνυμα και να μην συμβιβαστούν με κανέναν αχαΐρευτό πασά που θα τα θέλει όλα έτοιμα στα πόδια του γιατί θα έχω αποτύχει.

Ο γονιός είναι σημαντικό να διδάξει στα παιδιά του από μικρά την αξία της σκληρής δουλειάς και να συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας τις διάφορες δουλειές. Όσο και να δυσανασχετούν τα παιδιά όπως πολλές φορές κάνουμε και οι ίδιοι είναι σημαντικό να μάθουν ότι και αυτά έχουν ευθύνη προς τον εαυτό τους να κρατάνε το δωμάτιό τους καθαρό και ως προς τους άλλους που μοιράζονται το σπίτι να το διατηρούν σε τάξη.

Εάν δεν τα αφήσουμε να πλύνουνε το πιάτο τους σημαίνει πως κάποιος άλλος θα πρέπει να το κάνει για αυτούς. Αυτό είναι λάθος, όχι μόνο για το γεγονός πως δεν τα αφήνουμε να μάθουν κάποια βασικά πράγματα καθαριότητας, αλλά κυρίως ότι με αυτό το τρόπο τα διδάσκουμε να τα περιμένουν όλα στην ζωή τους από τους άλλους. Τους στερούμε ένα πολύ βασικό μάθημα που έχει να κάνει με το πόσο σημαντική είναι η δική τους συνεισφορά στη βελτίωση μιας κατάστασης. Σήμερα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με τους γονείς τους, αύριο με τους συμμαθητές και τους φίλους τους, και αργότερα με τους συνεργάτες τους στην δουλειά για να πετύχουν τους στόχους τους.


4. Κάντε τα παιδιά σας να διαβάζουν καθημερινά και φροντίστε να μάθουν μαθηματικά σε νεαρή ηλικία.

Υπάρχουν διάφορα βιβλία που μελετούν τις συμπεριφορές και τις συνήθειες των αυτοδημιούργητων εκατομμυριούχων και ξεφυλλίζοντας κάποια από αυτά παρατήρησα πως τα περισσότερα αναφέρουν πως όταν οι σημερινοί επιτυχημένοι (πάνω από τους μισούς) ήταν μικροί, τους έβαζαν οι γονείς τους να διαβάζουν δύο ή περισσότερα βιβλία το μήνα. Οι γονείς επέμεναν το παιδί τους να διαβάζει βιογραφίες, ιστορία, λογοτεχνικά κλασικά ή βιβλία για τα χόμπι και τους ρωτούσαν για αυτά που διάβαζαν. Οι συντριπτική πλειοψηφία των ψυχολόγων (δεν γνωρίζω ούτε έναν που να υποστηρίζει το αντίθετο) συστήνουν την ενθάρρυνση των παιδιών μας να διαβάζουν και εξωσχολικά βιβλία σε καθημερινή βάση.

Εκτός όμως από το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, εξίσου σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε από νεαρή ηλικία να διδάσκουμε μαθηματικές έννοιες και δεξιότητες στα παιδιά μας. Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια από διάφορες μελέτες πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς βασικές έννοιες μαθηματικών και τον ρόλο που παίζει αυτό στην μετέπειτα ζωή τους όσο αναφορά τα επιτεύγματά τους. Όσο πιο νωρίς τα παιδιά μάθουν έννοιες όπως ομαδοποίηση, ταξινόμηση, αντιστοίχηση, να συγκεντρώνουν, να οργανώνουν και να επεξεργάζονται δεδομένα, να αντιλαμβάνονται την θέση αντικειμένων και να προσανατολίζονται (πχ. Γεωμετρία, κλίμακες σε χάρτες κτλ.), να κάνουν εκτιμήσεις, να διατυπώνουν και να ελέγχουν υποθέσεις και φυσικά να επιλύουν προβλήματα τόσο το καλύτερο για να μάθουν να τα εφαρμόζουν στην ζωή τους και να επιλύουν και να ξεπερνούν με ευφάνταστους τρόπους τις δυσκολίες που θα συναντήσουν.


5. Θέστε υψηλές προσδοκίες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελές (UCLA) και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποκάλυψαν ότι οι προσδοκίες των γονιών προβλέπουν την επιτυχία του παιδιού τους στο σχολείο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όσο πιο υψηλές ήταν οι προσδοκίες των γονέων για τα παιδιά τους όσο αναφορά για παράδειγμα την απόδοσή τους στα μαθήματα τόσο πιο πιθανόν ήταν τα παιδιά τους να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Όσο οι γονείς θέτουν από νωρίς ως στόχο το πανεπιστήμιο ως προορισμό για το παιδί τους τόσο περισσότερο οι ενέργειές τους και η συμπεριφορά τους οδηγούν το παιδί προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία των οικογενειών.


6. Επαινέστε τα παιδιά σας, χρησιμοποιώντας τον σωστό τρόπο.

Εάν δεν έχετε διαβάσει για την Carol Dweck Καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, τότε σας προτείνω να το κάνετε άμεσα.

Η Carol Dweck ερευνά εδώ και 40 χρόνια το πώς «επιτυγχάνουν» οι άνθρωποι και ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην επιτυχία αυτή. Στην τελευταία της έρευνα μελέτησε πως τα παιδιά από μικρή ηλικία επηρεάζονται από τους επαίνους των γονιών τους. Συγκεκριμένα μελέτησαν το πόσο διαφορετικά μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά ο έπαινος που εστιάζει στην προσπάθεια («πρέπει να προσπάθησες πολύ για να τα καταφέρεις», «χτένισε τα μαλάκια σου για να είναι πιο ωραία», «συγκεντρώθηκες και μελέτησες μεθοδικά αφιερώνοντας αρκετό χρόνο για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα») σε σύγκριση με εκείνον τον έπαινο που εστιάζει στις ικανότητες ή χαρακτηριστικά («είσαι πραγματικά πολύ έξυπνος, ικανός, όμορφη»).

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως παιδιά που οι γονείς τους τα επαινούσαν για την προσπάθεια που κατέβαλαν και όχι για την εξυπνάδα τους, τα κατάφερναν πολύ καλύτερα από τα άλλα. «Το να επαινεί κάποιος τα παιδιά για την εξυπνάδα τους τα κάνει να φοβούνται τις δυσκολίες, διότι ταυτίζουν την αποτυχία με την ανικανότητα και την ανοησία», παρατηρεί η καθηγήτρια Carol Dweck και συμπληρώνει «είναι σαν να τους λέμε, πως ο κανόνας του παιχνιδιού είναι να φαίνονται έξυπνα, οπότε δεν πρέπει να ρισκάρουν να κάνουν λάθη». Τα παιδιά αυτά όταν αποτυγχάνουν σε κάτι, θεωρούν ότι απέτυχαν λόγω ανικανότητας (κάτι που θεωρούν πως δεν αλλάζει) και έτσι προσπαθούν όλο και λιγότερο στο μέλλον. Τέλος, τα παιδιά που ακούνε συνέχεια πόσο έξυπνα είναι, φαίνεται να αγωνιούν πολύ για τις επιδόσεις τους, χάνοντας την ουσία, που είναι η ίδια η μάθηση.

Από την άλλη τα παιδιά που επαινούνται για την προσπάθεια που καταβάλουν, φαίνεται να πιστεύουν πως η εξυπνάδα, όπως και άλλες ικανότητες, μπορούν να βελτιωθούν και έτσι έχουν την τάση να προσπαθούν περισσότερο για τους στόχους τους και να παίρνουν περισσότερα ρίσκα.

Η καλλιέργεια στα παιδιά μίας νοοτροπίας ανάπτυξης που σημαίνει ότι τα ταλέντα που οι άνθρωποι έχουν μπορούν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου και οι δεξιότητες να αποκτηθούν με αρκετή προσπάθεια δίνει το σωστό σκεπτικό για να κυνηγήσουν τα παιδιά τα όνειρά τους. Αντίθετα μία στατική νοοτροπία ανάπτυξης που υποστηρίζει πως το ταλέντο και η δεξιότητα είναι εγγενείς και δεν μπορούν να αλλάξουν υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουν προς τον εαυτό τους (πχ. κάνω πολλά ορθογραφικά λάθη για να γίνω συγγραφέας, δεν έχω αρκετά χρήματα για να σπουδάσω), άρα είμαι καταδικασμένος να αποτύχω.

Θέλουμε τα παιδιά μας να πιστεύουν στις δυνάμεις τους και να μάθουν και να λύνουν προβλήματα. Επαινέστε λοιπόν τα παιδιά σας με το σωστό τρόπο για να τα βοηθήσετε.

7. Δημιουργείστε οικογενειακές παραδόσεις και συνήθειες

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες στο νηπιαγωγείο θα ευδοκιμήσουν ως ενήλικες. Ένας από τους καλύτερους και πιο ευχάριστους τρόπους για την ενθάρρυνση αυτών των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι με αυτά που μαθαίνουν μέσα στην οικογένειά τους όπως για παράδειγμα όταν ετοιμάζουμε το πρωινό όλοι μαζί ή κάθε απόγευμα παίζοντας όλοι μαζί οικογενειακά παιχνίδια ή όταν καθόμαστε και τρώμε οικογενειακός στο τραπέζι χωρίς κινητά και tablet και συζητάμε πως περάσαμε την ημέρα κτλ.


8. Διδάξτε τα παιδιά σας να είναι “ πεινασμένα”

Η Αγγλική λέξη είναι gritty και προσωπικά δυσκολεύομαι να βρω μια αντίστοιχη Ελληνική. Όταν ένας άνθρωπος είναι “Gritty” σημαίνει πως εκτός από πολύ όρεξη, έχει πάθος, είναι θαρραλέος, διαθέτει επιμονή και δεν διστάζει να θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και να τους πετυχαίνει.

Διδάξτε τα να είναι πεινασμένα προσπαθώντας να τους δώσετε κάτι που θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον αρχικά και κάντε τα να το αγαπήσουν σταδιακά με το να θέλουν τα ίδια να ξυπνάνε την επόμενη μέρα για να διαβάσουν περισσότερο ή να προπονηθούν για να το μάθουν και να γίνονται σιγά σιγά όλο και καλύτεροι και να εξακολουθούν να ενδιαφέρονται όχι μόνο για λίγη ώρα, αλλά για μήνες και για χρόνια.

Με αυτό το τρόπο ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να ασκούν αυτό που τους αρέσει και να συνδέουν ένα σκοπό με τη σκληρή δουλειά.

9. Βοηθήστε τα παιδιά σας να δημιουργούν καλές και δυνατές σχέσεις.

Η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ψυχολογική ευημερία των παιδιών. Τα παιδιά που δεν έχουν πραγματικούς φίλους τείνουν να έχουν κακή απόδοση στο σχολείο και αργότερα είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς με ότι συνέπειες αυτό έχει και συχνά χρειάζονται έξτρα βοήθεια για να διαχειριστούν τα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να καλλιεργούν υγιείς και ισχυρές σχέσεις με τους συμμαθητές τους ή με τα παιδιά της γειτονιάς και ενθαρρύνεται τα να παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν. Διδάξτε τους πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να επιλύσουν τις συγκρούσεις, βοηθώντας να αναπτύξουν τη Συναισθηματική τους Νοημοσύνη.


10. Διδάξτε τα παιδιά σας να έχουν υγιείς συνήθειες

Οι υγιείς συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μας, τόσο ως ενήλικες όσο και ως παιδιά. Ορίστε όρια που ενθαρρύνουν τα παιδιά σας να κοιμούνται αρκετά, να τρώνε υγιεινά και να είναι ενεργά.

Για παράδειγμα, μην τους αφήνετε να καθίσουν μέσα και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια όλη την ημέρα. Αφήστε τα να βγουν έξω για να παίξουν. Διδάξτε τους τα οφέλη για να φροντίζουν για την υγεία τους, αντί να εστιάζουν στην εμφάνισή τους. Διδάξτε καλές συνήθειες κάνοντας υγιεινά δείπνα μαζί τους, βόλτες με ποδήλατο, πικ-νικ στην εξοχή και τόσα ακόμη άλλα.

11. Δώστε στα παιδιά σας αδιάφορα ονόματα –

Ομολογώ πως αυτό δεν το ήξερα και δυσκολεύομαι να το πιστέψω, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μελετών που δείχνει ότι το όνομά σας επηρεάζει την επιτυχία σας. Εάν θέλω λοιπόν, να κρατήσω αυτό το δοκίμιο όσο πιο ανεξάρτητο από τις δικές μου προσωπικές απόψεις οφείλω να το αναφέρω.

Έτσι, οι άνθρωποι με ονόματα εύκολα να τα θυμάται κανείς, τείνουν να αρέσουν περισσότερο. Εάν το όνομά σας είναι συνηθισμένο, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσληφθείτε. Τελικά δίκιο είχε η μητέρα σας να μην διαλέξετε το Αφροδίτη για την κόρη σας και να προτιμήσετε κάτι πιο συνηθισμένο.


12. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Αυτό το πιστεύω και το υποστηρίζω 100%. Εξάλλου το γράφουν και οι ίδιοι επιτυχημένοι άνθρωποι στα απομνημονεύματά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς όταν ήταν μικροί είχαν γονείς που τους ενθάρρυναν να επιχειρήσουν. Ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως ένα καλοκαίρι θα πάνε να μαζέψουν αχλάδια ή να βοηθήσουν στο γραφείο την μητέρα τους. Ταυτόχρονα μάθετέ τους να συλλέγουν χρήματα και πως να κοστολογούν την δουλειά που προσφέρουν. Αφήστε τα μόνα τους να βρουν τρόπους να βγάλουν χρήματα και βοηθήστε τους ακόμη και εάν δεν συμφωνείται πάντα μαζί τους.

Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας και εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε για κάθε νέα δημοσίευση. Ευχαριστώ.

bottom of page