Δημιουργία Ψηφιακού Εργαλείου για την Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Περισσότερα από 15 χιλιάδες ήταν τα καταγεγραμμένα αυτοκινητιστικά ατυχήματα με τραυματίες στην Ελλάδα το 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας, το πρώτο εξάμηνο του 2015 το μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων αφορούσε νέους από 15 έως 35 ετών.
Τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών ενώ δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44. Παράλληλα, αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μόνιμες αναπηρίες λόγω σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα.
Μέχρι σήμερα τυχών δεδομένα που έχουμε σχετικά με την οδική ασφάλεια των δρόμων της πόλης μας είναι διάσπαρτα, απαρχαιωμένα και δύσκολα να αναλυθούν προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία εκείνα στους Δήμους και στους οδικούς άξωνες όπου σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες στα σημεία που χρειάζονται βελτίωση από πλευράς οδικής ασφάλειας.
Η πρόταση
Δημιουργία ενός εργαλείου όπου θα επιτρέπει τον εντοπισμό -
-
των πιο επικίνδυνων σημείων των δρόμων
-
την ανάλυση των αιτιών των τροχαίων ατυχημάτων.
Τρόπος υλοποίησης
Δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου όπου θα καταγράφονται τα ατυχήματα και κατόπιν με αυτοματοποιημένο τρόπο θα είναι δυνατή η περαιτέρω ανάλυσή των στοιχείων αυτών όπως – αιτία ατυχημάτων, τόπος και χρόνος συμβάντος, εντοπισμός επικίνδυνων διασταυρώσεων κ.α.
Για να μάθετε περισσότερα πατήστε εδώ.
Σύντομη ανασκόπηση όσων έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για την δημιουργία ενός εργαλείου εντοπισμού των πιο επικίνδυνων σημείων των Ελληνικών δρόμων.
10/2016
Δημιουργία μίας πιλοτικής εφαρμογής ως παράδειγμα για την καταγραφή των τροχαίων –
Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις καινούργια πράγματα. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί είναι μία πρώτη προσωπική προσπάθεια δημιουργίας μίας εφαρμογής που τρέχει στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται (το έχω δοκιμάσει σε Chrome και Microsoft Edge) και μπορείτε να καταγράψετε σε χάρτη το σημείου που έγινε το τροχαίο και την ημερομηνία που συνέβη. Επίσης μπορείτε να σημειώσετε την οδό και αυτόματα βλέπετε σε πινακάκι που ακολουθεί τους δρόμους και των αριθμό των ατυχημάτων που έχουν συμβεί στους συγκεκριμένους οδούς.
Το πρόγραμμα είναι ελεύθερο και μπορεί όποιος θέλει να συνεισφέρει. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν ακόμη να γίνουν και να διορθωθούν. Παραδείγματος χάριν οι δρόμοι δεν προστίθενται αυτόματα στο πινακάκι όταν είναι ίδιοι και η καταγραφή των τροχαίων στο χάρτη – όταν αφορά την ίδια διεύθυνση δεν εμφανίζεται σωστά στο χάρτη. Η εφαρμογή ως έχει μέχρι στιγμή μπορείτε να τη δείτε και να τη χρησιμοποιήσετε εδώ. Τα πεδία είναι στα Αγγλικά, καθώς ψάχνω για ενδιαφερόμενους και εκτός Ελλάδος αλλά μπορείτε να γράψετε και στα Ελληνικά αφού αναγνωρίζονται αυτόματα.
8/2016
Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους δημιουργίας μίας εφαρμογής με ιδία μέσα για να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για να πείσουμε αρμόδιους σχετικά με την χρηστικότητα και ευκολία στη χρήση του. Βρήκαμε κάποια εργαλεία που με λίγη μελέτη θα μπορέσουμε σιγά - σιγά να φτιάξουμε ένα παράδειγμα για επίδειξη στους ενδιαφερομένους.
7/2016
Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Πανελλαδικό Σύλλογο «SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ» και του διαχειριστή της σελίδας http://efthita-rodos.blogspot.gr/ και συζητήσαμε για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους και είμαστε ο ένας στη διάθεση του άλλου για να δουλέψουμε μαζί για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων.
14/6/2016
Μετά από μερικές μέρες (εβδομάδες καλύτερα) απραξίας σχετικά με το εγχείρημα αυτό ξεκίνησα πάλι πρωτοβουλίες για τη προώθηση αυτής της προσπάθειας. Συγκεκριμένα από σήμερα και τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να έρθω σε επικοινωνία με ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την προώθηση αυτού του εργαλείου. Με χαρά βρήκα πως υπάρχουν σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν και ευελπιστώ να έρθω σε επικοινωνία μαζί τους όπως για παράδειγμα-
1. https://www.facebook.com/groups/protachania/
2. https://www.facebook.com/groups/151522404882810/?ref=ts&fref=ts
3. http://www.troxaia.gr/
4. https://www.facebook.com/protachania?fref=grp_mmbr_list
19/5/2016
Βρήκαμε την μεθοδολογία και αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εργαλείο και το παρουσιάζουμε ελεύθερα για να υλοποιηθεί. Το μόνο συστατικό που λείπει είναι η θέληση των αρμοδίων να το εφαρμόσουν. Για του λόγου το αληθές δείτε το...http://www.mapsdata.co.uk/portfolio-i…/traffic-accidents-uk/
13/5/2016
Μίλησα με τον φίλο μου Μηνά ειδικό σε εφαρμογές διαδικτύου και εφαρμογών και πολλά χρόνια εμπειρία σε χάρτες GIS. Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ διαφωτιστική και χρήσιμη. Τις επόμενες μέρες πρέπει να δω κάποια πράγματα που πρότεινε και εν συνεχεία να ξαναμιλήσουμε.
5/2016
Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο θεωρούμε πως η δημιουργία ενός blog και μιας σελίδα σε κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να πάρει δημοσιότητα αυτό το εγχείρημα και να ζητήσουμε βοήθεια για να επιταχυνθεί η πραγματοποίησή του είναι επιτακτική.
4/2016
Συνάντηση με φίλους του κλειστού μου κύκλου. Κάποιοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν όπως μπορούν και τους ευχαριστώ.
3/2016
Ήρθαμε σε επαφή με τον άνθρωπο που μας σύστησε ο βουλευτής και του παρουσιάσαμε την δουλειά μας. Αρχικά φάνηκε διστακτικός, αλλά μετά πείστηκε και είδε την χρησιμότητά του. Δυστυχώς οι προτάσεις που πρότεινε είχαν να κάνουν με λύσεις του τύπου – Να περιμένουμε να βγούνε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα για να το εντάξουμε για να πάρουμε χρηματοδότηση κτλ. Κατόπιν του πρότεινα να δοκιμάσουμε να το κάνουμε μόνοι μας χωρίς καμία χρηματοδότηση από το κράτος και εάν αργότερα έρθει θα είναι καλοδεχούμενη. Είπαμε να ξαναβρεθούμε για να το συζητήσουμε αλλά κανένας από τους δυο μας δεν έκανε το βήμα από τότε.
2/2016
Ήρθαμε σε επαφή με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος για να του παρουσιάσουμε τη μελέτη και το πρότυπο εργαλείο που δημιουργήθηκε. Του εξηγήσαμε πως χεριάζετε ακόμη επιπλέον δουλειά για να αναπτυχθεί και του ζητήσαμε την βοήθεια του προκειμένου να το υλοποιήσουμε και να ολοκληρωθεί. Ήταν ιδιαίτερος φιλικός και προσφέρθηκε να μας γνωρίσει έναν δικό του άνθρωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει.
1/2016
Προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με ακαδημαϊκούς και τοπικούς παράγοντες σχετικούς με το θέμα (π.χ. συγκοινωνιολόγους). Παρότι αρχικά είχαμε θερμή υποδοχή δεν υπήρχε κάποια συνέχεια μέχρι σήμερα (Μάιος 2016).
12/2015
Αποφασίσαμε να στείλουμε ηλεκτρονικά τα στοιχεία που συλλέξαμε στο προσωπικό email του δημάρχου και στην γραμματεία του. Ζητήθηκε επίσης να σταλούν τα στοιχεία στην διεύθυνση που είναι υπεύθυνη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη του Βόλου. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δημοσιεύτηκαν από τον τοπικό τύπο (με πρωτοσέλιδα άρθρα - Ταχυδρόμος, Μαγνησία News, Θεσσαλία, MyVolos.net, ).
11/2015
Προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τον δήμαρχο Βόλου για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα που βγήκαν από το εργαλείο. Μετά από 3 εβδομάδες τηλεφωνημάτων δεν κατέστη δυνατή αυτή η συνάντηση.
8-10/2015
Ανάλυση και δημιουργία ενός πρότυπου εργαλείου ανάλυσης των δεδομένων που συλλέχτηκαν.
6-7/2015
Συλλογή στοιχείων από την τροχαία με προσωπική εργασία – Καταφέραμε να συλλέξουμε στοιχεία τροχαίων για 9μήνες ή 1200 περίπου περιστατικά, που αφορούσαν όμως τροχαία μόνο υλικών ζημιών.
5/2015
Η αίτησή μας γίνεται δεκτή. Κατόπιν ήρθαμε σε συνεννόηση με το προσωπικό της τροχαίας για τον τρόπο συλλογής των στοιχείων
4/2015
Αίτηση στην τροχαία για να παραλάβουμε στοιχεία 2 τουλάχιστον χρόνων με τα τροχαία του νομού Μαγνησίας.
3/2015
Συνάντηση με τον Διοικητή της Τροχαίας Βόλου για να περιγράψουμε την πρωτοβουλία μας και να του ζητήσουμε την βοήθειά του. Η συνάντηση ήταν επιτυχής και πήραμε την υποστήριξή του για να συνεχίσουμε.
2/2015
Σχεδιασμός μεθοδολογίας και των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν για να πραγματοποιηθεί. Αποφασίστηκε αρχικά να γίνει τοπικά στην περιοχή του Βόλου για να δοκιμαστεί σε μικρή κλίμακα.
1/2015
Μετά από αρκετά χρόνια σκέψης και συλλογισμού πάρθηκε η απόφαση για την δημιουργία ενός εργαλείου εντοπισμού των πιο επικίνδυνων σημείων των Ελληνικών δρόμων.