top of page

Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, με καταγάλανες θάλασσες, λίμνες, καταρράκτες, χιονισμένα βουνά και παραδοσιακά χωριά που συνθέτουν ένα μοναδικό και ξεχωριστό μέρος σε αυτή την γωνιά της Γης.

 

Παρόλα αυτά πολλές από τις πόλεις στην χώρα μας φιγουράρουν στις λίστες με τις πιο ρυπογόνες στην Ευρώπη ανάμεσα τους η Αθήνα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Θεσαλλονική και η Πάτρα, στις οποίες οι ατμοσφαιρικοί ρύποι υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια, αρκετές φορές τον χρόνο

Ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να ενημερωθείτε για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα καθώς και να δείτε έναν χάρτη της πόλης του Βόλου με τις θέσεις των αδειοδοτημένων κεραιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Συμβουλές & Δελτίο Ατμοσφαιρικής Ποιότητας και Πρόβλεψης για τις επόμενες μέρες

Δείτε χάρτη με τις κεραίες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή του Βόλου

Άρθρα μας για το Περιβάλλον
Σχετικά με την Ρύπανση και την Ενημέρωση

Το πρόβλημα της απορρύπανσης και των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία έχει αναδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, με αφορμή την κατάσταση που βιώνει ο Βόλος και άλλες πόλεις, κάθε φθινόπωρο και χειμώνα, όταν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες παίρνουν φωτιά και η πόλη σκεπάζεται κάτω από πυκνό πέπλο αιθαλομίχλης.  Την άνοιξη με την σκόνη από την Σαχάρα και το καλοκαίρι με το Όζον και κατά καιρούς της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από προβλήματα με τον βιολογικό καθαρισμό. Προσφάτως σε πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο, παρουσιάστηκε έρευνα ομάδας μελετητών, που δείχνει συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (ΡΜ10) με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία πολιτών με παθήσεις του αναπνευστικού. Μάλιστα, τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές πόλεις, εντοπίζεται κυρίως τις βραδινές ώρες με το κλείσιμο της εμπορικής αγοράς, οπότε και οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα, σκαρφαλώνουν έως και πέντε φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. 

 

Όσον αφορά τις κεραίες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίες παρότι τα όρια που έχουν θεσπιστεί είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από τις τιμές που επικρατούν στη φύση η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών δείχνουν πως είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί ακόμη επιστήμονες που είναι σκεπτικοί και συστήνουν να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αυτού του είδους τις ακτινοβολίες όσο αυτό είναι εφικτό χωρίς να φτάνουμε και σε βαθμό υστερίας.  Με εξειδικευμένες μετρήσεις και απλές συμβουλές μπορείτε να το πετύχετε σχετικά εύκολα, αρκεί βέβαια να υπάρχει ενημέρωση.

 

Πως λοιπόν ενημερωνόμαστε για όλα αυτά;

 

Το δικαίωμα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία έχει θεσμοθετηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τη βοήθεια κατάλληλων νομοθετημάτων, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην αντίστοιχη Ελληνική νομοθεσία. Εστιάζοντας στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, σημειώνεται πως η διαρκής και άμεση ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα αέρα αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία του σύγχρονου Ευρωπαϊκού και Ελληνικού περιβαλλοντικού θεσμικού πλαισίου και έχει αποτυπωθεί με σαφήνεια στα σχετικά νομοθετικά κείμενα.

 

Παρόλα αυτά ενημέρωση στην Ελλάδα δεν υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση για τις περισσότερες πόλεις τις Ελλάδος, ενώ όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία γνωρίζουμε μόνο τις αδειοδοτημένες πηγές ακτινοβολίας και η πληροφορία είναι διαθέσιμη με τέτοιο τρόπο που στην ουσία κάνει την ενημέρωση των πολιτών ιδιαίτερα δύσκολη. Ότι πρωτοβουλίες για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού υπήρχαν στο παρελθόν, χάθηκαν τα τελευταία χρόνια με την κρίση που βιώνουμε (πχ. ενημέρωση για πόλεις με έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως ο Βόλος δεν γίνεται, παρόλο που υπάρχουν από ότι γνωρίζουμε τα όργανα τα οποία πληρώθηκαν από χρήματα που έχουν πληρώσει οι πολίτες από φόρους).

 

Αυτό το κενό θέλουμε να το καλύψουμε με ότι μέσα διαθέτουμε και με ότι πληροφορίες μπορούμε να συλλέξουμε (πχ. μετεωρολογικά στοιχεία, στοιχεία ρύπανσης διαθέσιμα σε γειτονικές περιοχές και φυσικά με ιδία μέσα), χωρίς να έχουμε χρηματοδοτηθεί από κανένα κράτος ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα.  Ότι πληροφορίες διαβάζετε θα πρέπει να τις λαμβάνετε ως ενδεικτικές μόνο και όχι ως επίσημες πιστοποιημένες όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει το κράτος σε καθημερινή βάση διότι το κόστος για ανάλογες μετρήσεις ξεπερνάει κατά πολύ τις δικές μας δυνατότητες (ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο).

 

Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορείτε καθημερινά να επισκέπτεστε την σελίδα μας για να ενημερωθείτε άμεσα και να διαβάσετε τις δικές μας εκτιμήσεις για την ρύπανση της περιοχής μας (ατμοσφαιρικής ρύπανσης αρχικά και ευελπιστούμε να μπορούμε να ενημερώνουμε και για την ποιότητα των υδάτων μέχρι το καλοκαίρι).  Επίσης θα βρείτε πρακτικές συμβουλές ανάλογα με τα επίπεδα ρύπανσης για να προστατέψετε την υγεία την δικιά σας και των αγαπημένων σας. Για να επισκεφτείτε την σελίδα που δημιουργήσαμε για αυτό το λόγο πατήστε εδώ.

bottom of page