Περιβαλλοντική Ενημέρωση

Περιβαλλοντικές Συνθήκες - Ελλάδα *

Δεκέμβριος 2018

Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο του Ρωμύλου ήταν ο 10ος μήνας (ντέτσεμ που σημαίνει δέκα) κι είχε 31 ημέρες. Η 21η του μήνα είναι η μικρότερη ημέρα του χρόνου, το λεγόμενο «χειμερινό ηλιοστάσιο». Αντιστοιχεί προς τον Ποσειδώνα των αρχαίων. Θεωρείται ο ψυχρότερος μήνας του χρόνου. Λέγεται Γιορτινός (λόγω των πολλών θρησκευτικών γιορτών), Αϊ-Νικολιάτης ή Παππού-Νικόλας ή Νικολοβάρβαρα (από τη γιορτή του Αγ. Νικολάου & της Αγ. Βαρβάρας), Άσπρος μήνας ή Ασπρομηνάς, και Χιονιάς. Στη Μεσσηνία επιθυμούν πολλά χιόνια την ημέρα των Χριστουγέννων, που τα ονομάζουν Χριστόχιονα. Αρέσει πολύ στα παιδιά ο Δεκέμβρης, για τα χιόνια, τον χιονοπόλεμο, τον χιονάνθρωπο, τις διακοπές των σχολείων, τα κάλαντα και φυσικά τα δώρα.

 

Τον Δεκέμβριο η πιο συνηθισμένη αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η αιθαλομίχλη.  

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συγκεκριμένες οδηγίες για τον αερισμό, τον ευαίσθητο πληθυσμό καθώς και να βρείτε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν κοντά στον τόπο σας.

Συμβουλές

Αερισμός 

Αυτό το μήνα το κρύο είναι τσουχτερό Προτείνουμε να αερίζεται τους εσωτερικούς σας χώρους αραιά (3-4 φορές την ημέρα) με ένα σύντομο άνοιγμα των παραθύρων σας για να διατηρήσετε το χώρο σας ζεστό.  

 

Όταν έχει ηλιοφάνεια ανοίξτε τις κουρτίνες για να μπει φως και να ζεστάνει τους εσωτερικούς χώρους. Tα επίπεδα υγρασίας δεν θα είναι τόσο υψηλά παρόλα αυτά όμως προτείνουμε την χρήση τους ιδίως σε σπίτια που δεν αερίζονται επαρκώς ή έχουν γνωστά προβλήματα υγρασίας. 

Τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας είναι 45-55%.

 

Ευαίσθητος πληθυσμός και μικρά παιδιά

Τα περισσότερα προβλήματα αυτό το μήνα δημιουργούνται λόγο ιώσεων που κολλάμε σε χώρους με πολλούς ανθρώπους.

 

Προτείνουμε καλό αερισμό στους χώρους που βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά όπως σε σχολεία και φροντιστήρια.  Επίσης φροντίστε πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, να γίνει καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών. 

Τις ημέρες που έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, προτείνουμε να περιορίζεται τις υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά σε καμία περίπτωση να μην τις αποκλείσετε τελείως εκτός και εάν σας το πει ο ιατρός σας.

Σωματική Άσκηση & Υπαίθριες Δραστηριότητες

Αυτό το μήνα ας ελπίσουμε να κάνει και λίγο κρύο έτσι για το καλό, να καταλάβουμε και λίγο χειμώνα. Οι θερμοκρασίες όμως σε καμία περίπτωση για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας δεν θα είναι απαγορευτική για υπαίθριες δραστηριότητες.  

 

Οι θερμοκρασίες τις περισσότερες μέρες θα είναι καλές για δραστηριότητες άθλησης και υπαίθριες εργασίες. Φροντίστε μόνο να προστατευτείτε από τον κρύο κατά τις πρωινές και βραδυνές ώρες.

Όσοι κατοικούν σε περιοχές με έντονο πρόβλημα κάπνας από τζάκια θα ήταν καλό να αποφεύγουν την άσκηση τις βραδινές ώρες όπου η αιθαλομίχλη είναι ιδιαίτερα έντονη.  

 
 
Χρήσιμες Συνδέσεις
  • Ακολουθήστε μας στο Facebook
  • Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook ή στο Twitter

© 2016 Δημιουργήθηκε από τον επιστήμονα Περιβάλλοντος Βαγγέλη Θέο