top of page

Περιβαλλοντική Ενημέρωση

Περιβαλλοντικές Συνθήκες - Ελλάδα *

Καλοκαίρι 2020

Το καλοκαίρι στη μετεωρολογία καθορίζεται συμβατικά ως η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και ονομάζεται έτσι, διότι είναι καλός ο καιρός(καλό+καιρός=καλοκαίρι). Αστρονομικά, διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τη φθινοπωρινή ισημερία.

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου στο βόρειο ημισφαίριο) η αξονική κλίση της Γης στρέφει το ημισφαίριο προς τον ήλιο και η διάρκεια της ημέρας είναι η μέγιστη. Κατά συνέπεια οι θερμοκρασίες φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Το καλοκαίρι μία από τις συνηθισμένες αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις μπορεί να είναι το όζον ενώ στα υπόλοιπα μέρη και σε μικρότερο βαθμό η σκόνη από την Αφρική και τα μικροσωματίδια που σε συνδυασμό με την ζέστη και υγρασία μας κάνουν να νιώθουμε αποπνικτικά. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συγκεκριμένες οδηγίες για τον αερισμό, τον ευαίσθητο πληθυσμό καθώς και να βρείτε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν κοντά στον τόπο σας.

Χάρτης Ελλάδας

Επιλέξτε την περιοχή που σας ενδιαφέρει για περισσότερες πληροφορίες

Συμβουλές

Αερισμός 

Τους μήνες αυτούς η θερμοκρασία είναι συνήθως υψηλή και για αυτό το λόγο είναι καλύτερο τον αερισμό να το κάνουμε νωρίς το πρωί και εάν γίνεται όλο το βράδυ, έχοντας ανοιχτά παράθυρα.

Σε γραφεία και όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων λόγο των γνωστων συνθηκών προτείνουμε συνεχή αερισμό και την χρήση εξειδικευμένων οργάνων για τον έλεγχο ότι γίνεται σωστά η ανανέωση του αέρα.

 

Προτείνουμε να αερίζεται τους εσωτερικούς σας χώρους αρκετά συχνά (5-6 φορές την ημέρα) με όλα τα παράθυρα ανοιχτά για τουλάχιστον 15 λεπτά.   

 

Tα επίπεδα υγρασίας δεν είναι τόσο υψηλά αλλά εάν έχετε αφυγραντήρα και το σπίτι σας δεν αερίζεται επαρκώς ή έχετε γνωστά προβλήματα υγρασίας τότε μπορεί να φανεί χρήσιμος ιδίως κατά τις βραδυνές ώρες. 

 

Τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας είναι 45-55%.

Ευαίσθητος πληθυσμός και μικρά παιδιά

Την εποχή του καλοκαιριού προβλήματα δημιουργούνται από την σκόνη, τις αλλεργίες (κυρίως αρχή του καλοκαιριού) και τις πτητικές οργανικές ενώσεις ή VOCs που είναι αέριες ενώσεις άνθρακα και συμμετέχουν σε χημικές αντιδράσεις με τις ηλιακές ακτίνες στην ατμόσφαιρα.

 

Στο ύπαιθρο, παράγονται κυρίως από την οδική κυκλοφορία και τη βιομηχανική χρήση χρώματος, βερνικιού ή κόλλας. Έχει αποδειχτεί ότι οι VOCs ερεθίζουν τη μύτη και τον φάρυγγα, προκαλούν αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, δυσκολία στην αναπνοή, και επιδεινώνουν το άσθμα.

Προτείνουμε καλό αερισμό στους χώρους και εάν έχετε προβλήματα αλλεργιών, τότε ανάλογα με την αλλεργία αποφύγετε τον αερισμό συγκεκριμένες ώρες που είναι έντονο το πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι γύρη κυκλοφορεί περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία, δηλαδή νωρίς το πρωί όταν ξημερώνει και για λίγη ώρα μόλις έχει δύση ο ήλιος.

​Τις ημέρες που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, προτείνουμε να περιορίζεται τις υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά σε καμία περίπτωση να μην τις αποκλείσετε τελείως εκτός και εάν σας το πει ο ιατρός σας.

Σωματική Άσκηση & Υπαίθριες Δραστηριότητες

Το καλοκαίρι είναι μια ιδανική περίοδος του χρόνου για να αυξήσουμε την καθημερινή μας φυσική δραστηριότητα και να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης ώστε να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία, καθώς συνήθως έχουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Η γυμναστική όμως τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Η άσκηση σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες και όταν συνδυάζεται και με υψηλή υγρασία θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και προετοιμασία ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις που κυμαίνονται από θερμική εξάντληση έως θερμοπληξία. Εννοείται πως δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό και να το εφαρμόζουμε συχνά κάθε 2-3 ώρες, αν και καλύτερο είναι τις ώρες μεταξύ 11:00 – 16:00 να αποφεύγουμε την άσκηση.

Τις μέρες του καύσωνα καλύτερο είναι να επιλέξετε να ασκηθείτε σε υψόμετρο ή σε εσωτερικό χώρο που κλιματίζεται, (αλλά υπάρχει αερισμός!) αντί να κάνετε ηλιοθεραπεία στην θάλασσα.

Η φύση αυτή την εποχή είναι ιδανική για υπαίθριες δραστηριότητες όπως ποδηλασία,  περπάτημα, κανό-καγιάκ και άλλα πολλά.

 

Συμβουλές
Χρήσιμες Συνδέσεις
Χρήσιμες Συνδέσεις
Θαλάσσια Ρύπανση

Θαλάσσια Ρύπανση

Παρακολούθηση και βαθμολόγηση καθαρότητας των υδάτων κολύμβησης

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία_edited

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία_edited

Δείτε τα αποτελέσματα από τις επιτόπιες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από την ΕΕΑΕ.

Θερμοκρασία Θαλασσών

Θερμοκρασία Θαλασσών

Θερμοκρασίες επιφανειακών υδάτων

Επίπεδα Ραδιενέργειας

Επίπεδα Ραδιενέργειας

Δείτε τις τελευταίες μετρήσεις ραδιενέργειας για την Ελλάδα

Οικονομία και Οδήγηση

Οικονομία και Οδήγηση

Υπολογίστε πόσα χρήματα ξοδεύεται για τις μετακινήσεις και πόσο CO2 εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την μετακίνησή σας

Στάθμη Θάλασσας Βόλος

Στάθμη Θάλασσας Βόλος

Ποιες περιοχές του πλανήτη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν κάτω από την στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2050 ή το 2100.

Άρθρα

Άρθρα

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μου που αφορούν το περιβάλλον

Ένταση υπεριώδους ακτινοβολίας

Ένταση υπεριώδους ακτινοβολίας

Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) εκφράζεται ως sun index ή UV index. Τιμές 9 ή 10 είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες

Μετερεολογική Πρόβλεψη

Μετερεολογική Πρόβλεψη

Αναλυτική πρόβλεψη του καιρού με χάρτες βροχής, ανέμων, θερμοκρασίας και πίεσης. Το πιο αξιόπιστο που έχουμε συναντήση

  • Ακολουθήστε μας στο Facebook
  • Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook ή στο Twitter

© 2016 Δημιουργήθηκε από τον επιστήμονα Περιβάλλοντος Βαγγέλη Θέο

bottom of page