Περιβαλλοντική Ενημέρωση

Περιβαλλοντικές Συνθήκες - Ελλάδα *

Άνοιξη 2020

Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο (η ακριβής ημερομηνία ποικίλει ανάμεσα στις 19 και 21 Μαρτίου) και περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Τα άγονα νησιά του Αιγαίου, με τις ξερολιθιές και τα παλιά μονοπάτια, την άνοιξη στολίζονται με χιλιάδες αγριολούλουδα και βότανα. Τα λιβάδια και τα οροπέδια της ορεινής Ελλάδας και της Κρήτης λάμπουν καταπράσινα, οι ανθισμένες αμυγδαλιές στολίζουν τα τοπία και τα ποτάμια κυλούν ορμητικά κάτω από τα πέτρινα γεφύρια. Η φύση αυτή την εποχή είναι ιδανική για υπαίθριες δραστηριότητες όπως ποδηλασία, αναρρίχηση, περπάτημα, κανό-καγιάκ και άλλα πολλά. Άλλωστε, ο καιρός στην Ελλάδα την άνοιξη είναι πολύτιμος σύμμαχος για την απόλαυση δραστηριοτήτων στη φύση.

 

Την Άνοιξη μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις και χωριά είναι η σκόνη που έρχεται από την Αφρική. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συγκεκριμένες οδηγίες για τον αερισμό, τον ευαίσθητο πληθυσμό καθώς και να βρείτε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν κοντά στον τόπο σας.

Συμβουλές

Αερισμός 

Τους μήνες αυτούς η θερμοκρασία είναι αρκετά καλή και για αυτό το λόγο μπορούμε να αερίζουμε αρκετή ώρα χωρίς να επηρεάζει τις εσωτερικές θερμοκρασίες.  Προτείνουμε να αερίζεται τους εσωτερικούς σας χώρους συχνά (5--6 φορές την ημέρα) με όλα τα παράθυρα ανοιχτά για τουλάχιστον 15 λεπτά ή με λιγότερα αλλά για περισσότερη ώρα.   

 

 Tα επίπεδα υγρασίας δεν είναι τόσο υψηλά αλλά εάν έχετε αφυγραντήρα και το σπίτι σας δεν αερίζεται επαρκώς ή έχετε γνωστά προβλήματα υγρασίας τότε μπορεί να φανεί χρήσιμος ιδίως κατά τις βραδυνές ώρες. 

Τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας είναι 45-55%.

 

Ευαίσθητος πληθυσμός και μικρά παιδιά

Πολλά προβλήματα δημιουργούνται από την σκόνη και τις αλλεργίες. 

 

Προτείνουμε καλό αερισμό στους χώρους και εάν έχετε προβλήματα αλλεργιών, τότε προτιμήστε το μεσημέρι να ανοίγεται τα παράθυρα και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, διότι οι γύρες κυκλοφορούν περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία. Καλό θα ήταν επίσης να μαζέψετε τα χαλιά το νωρίτερο δυνατό και φροντίστε να βγάλετε τα στρώματα έξω να τα δει ο ήλιος.   

Τις ημέρες που έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης από την αφρική, προτείνουμε να περιορίζεται τις υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά σε καμία περίπτωση να μην τις αποκλείσετε τελείως εκτός και εάν σας το πει ο ιατρός σας.

Σωματική Άσκηση & Υπαίθριες Δραστηριότητες

Η άνοιξη για πολλούς είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για άσκηση. Δεν κάνει ούτε πολύ ζέστη ούτε πολύ κρύο.  Βάλτε αντηλιακό τις ηλιόλουστε μέρες καιβγείτε έξω να απολαύσετε τις ομορφιές της χώρας μας.    

 

Τις ημέρες με έντονη σκόνη προτιμήστε να κάνετε κάτι πιο χαλαρό, ενώ εάν σας ταλαιπωρούν αλλεργίες διαλέξτε καλά τα σημεία που θα ασκηθείτε. 

Η φύση αυτή την εποχή είναι ιδανική για υπαίθριες δραστηριότητες όπως ποδηλασία, αναρρίχηση, περπάτημα, κανό-καγιάκ και άλλα πολλά.

 
 
Χρήσιμες Συνδέσεις
  • Ακολουθήστε μας στο Facebook
  • Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook ή στο Twitter

© 2016 Δημιουργήθηκε από τον επιστήμονα Περιβάλλοντος Βαγγέλη Θέο