top of page

Η Ποιότητα του Αέρα στο Βόλο

Ο Βόλος «φιγουράρει» στη λίστα των τεσσάρων πόλεων της χώρας ανάμεσα σε Αθήνα, Λάρισα και Πάτρα, στις οποίες οι ατμοσφαιρικοί ρύποι υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια. Μόνο το 2013 εμφάνισε μέση ετήσια τιμή αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα 50 μg/m3, τιμή που ακουμπά στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Προσφάτως σε πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο στο Βόλο, παρουσιάστηκε έρευνα ομάδας μελετητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δείχνει συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (ΡΜ10) με την αύξηση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου πολιτών με παθήσεις του αναπνευστικού. Μάλιστα, τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, εντοπίζεται κυρίως τις βραδινές ώρες με το κλείσιμο της εμπορικής αγοράς, οπότε και οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα, σκαρφαλώνουν έως και πέντε φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Το πρόβλημα της αερορύπανσης και των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία έχει αναδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, με αφορμή την κατάσταση που βιώνει ο Βόλος, κάθε φθινόπωρο και χειμώνα, όταν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες παίρνουν φωτιά και η πόλη σκεπάζεται κάτω από πυκνό πέπλο αιθαλομίχλης. Την άνοιξη με την σκόνη από την Σαχάρα και το καλοκαίρι με το Όζον και κατά καιρούς της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από προβλήματα με τον βιολογικό καθαρισμό.

Πως λοιπόν ενημερωνόμαστε για όλα αυτά;

Το δικαίωμα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία έχει θεσμοθετηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τη βοήθεια κατάλληλων νομοθετημάτων, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην αντίστοιχη Ελληνική νομοθεσία. Εστιάζοντας στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, σημειώνεται πως η διαρκής και άμεση ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα αέρα αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία του σύγχρονου Ευρωπαϊκού και Ελληνικού περιβαλλοντικού θεσμικού πλαισίου και έχει αποτυπωθεί με σαφήνεια στα σχετικά νομοθετικά κείμενα.

Παρόλα αυτά ενημέρωση στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Ότι πρωτοβουλίες υπήρχαν χάθηκαν τα τελευταία χρόνια με την κρίση που βιώνουμε και πλέον ενημέρωση για πόλεις με έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως ο Βόλος δεν γίνεται.

Αυτό το κενό θέλουμε να το καλύψουμε με ότι μέσα διαθέτουμε και με ότι πληροφορίες μπορούμε να συλλέξουμε (πχ. μετεωρολογικά στοιχεία, στοιχεία ρύπανσης διαθέσιμα σε γειτονικές περιοχές και φυσικά με ιδία μέσα), χωρίς να έχουμε χρηματοδοτηθεί από κανένα κράτος ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ότι πληροφορίες διαβάζετε θα πρέπει να τις λαμβάνετε ως ενδεικτικές μόνο και όχι ως επίσημες πιστοποιημένες όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει το κράτος σε καθημερινή βάση διότι το κόστος για ανάλογες μετρήσεις ξεπερνάει κατά πολύ τις δικές μας δυνατότητες (ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο).

Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορείτε καθημερινά να επισκέπτεστε την σελίδα μας για να ενημερωθείτε άμεσα και να διαβάσετε τις δικές μας εκτιμήσεις για την ρύπανση της περιοχής μας (ατμοσφαιρικής ρύπανσης αρχικά και ευελπιστούμε να μπορούμε να ενημερώνουμε και για την ποιότητα των υδάτων μέχρι το καλοκαίρι). Επίσης θα βρείτε πρακτικές συμβουλές ανάλογα με τα επίπεδα ρύπανσης για να προστατέψετε την υγεία την δικιά σας και των αγαπημένων σας. Για να επισκεφτείτε την σελίδα που δημιουργήσαμε για αυτό το λόγο πατήστε εδώ.

bottom of page