top of page

10 Μαρτίου 2020, 9 και 46 μμ.

89 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα και κλείνουν άρον άρον τα σχολεία στην χώρα μας. Λίγο πιο δίπλα, στην Ιταλία μαθαίνουμε πως 168 άτομα έχασαν την μάχη με τον Κορονοϊό σε μία μόνο μέρα. Τα κρούσματα σε χώρες όπως η Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα 1000 και συνεχίζουν να αυξάνουν. Ξαφνικά από αποκομμένοι θεατές ειδήσεων ή ταινιών θρίλερ του στυλ “Contagion” γίναμε χωρίς να το έχουμε καταλάβει πρωταγωνιστές σε μία σουρεαλιστική πραγματικότητα. Παρόλο που κανείς από εμάς, δεν γνωρίζει ακόμη κάποιον που να νοσεί από τον ιό, το σίγουρο είναι πως πλέον είναι θέμα χρόνου να συμβεί.


Αυτό λένε τουλάχιστον οι αριθμοί που εάν κανείς ψάξει μέσα στο χάος της πληροφόρησης θα διακρίνει ότι στην Ιταλία τα κρούσματα από 79 έφτασαν τα 1128 μέσα σε 7 μέρες και μετά από άλλες 10 μέρες ξεπέρασαν τα 10 χιλιάδες.

Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, παρότι είχαν λίγες μέρες μπροστά τους να συνειδητοποιήσουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και να λάβουν γενναία μέτρα ακολουθούν την ίδια πορεία με την Ιταλία. Η Ισπανία από τα 84 κρούσματα ξεπέρασε τα 1200 σε 8 μέρες, η Γαλλία από 100 κρούσματα έφτασε πάλι σε 8 μέρες τα 1100+ και η «πειθαρχημένη» Γερμανία από τα 66 κρούσματα μέσα σε 9 μέρες πήγε στα 1100+.


Για τις μικρότερες σε πληθυσμό χώρες θα το μάθουμε σύντομα πως θα εξελιχθούν αριθμητικά τα κρούσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά και ο ρυθμός μετάδοσης είναι εντυπωσιακός, ακόμη και σε αυτές τις χώρες.

Βλέποντας κανείς τους παραπάνω αριθμούς, δεν θα είχε άδικο να πει, πως είναι άσκοπο να αντιστεκόμαστε. Θα νοσήσουμε και εμείς και εάν ανήκουμε στο 97-99% του πληθυσμού (οι απόψεις διίστανται) θα επιβιώσουμε και θα ζήσουμε καλά-στραβά (εξαρτάται) να το θυμόμαστε. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει πως μέχρι να βρεθεί και να μοιραστεί το εμβόλιο στον πληθυσμό και αν υποθέσουμε πως το ποσοστό που θα νοσήσει στην χώρα μας, μέχρι τότε, θα κυμανθεί από 5-10%, αυτό μεταφράζεται ανάλογα με την θνησιμότητα του Κορονοιού πως θα στοιχίσει από 5 μέχρι και περισσότερες από 30 χιλιάδες ζωές.

Σε αυτό τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται, επιπλέον ζωές που θα χαθούν επειδή θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της χώρας μας, αλλά δεν θα μπορούν επειδή δεν θα υπάρχουν κρεβάτια.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (25 Νοεμβρίου 2019), στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για τις 3500, που προβλέπονται από τα διεθνή standarts, για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, που εξυπηρετούν 6 εκ. πληθυσμό (Αττική, γύρω περιοχές, νησιά), με μόλις 224 κλίνες ΜΕΘ.

Ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή ενός ασθενή σε ΜΕΘ της Αθήνας φτάνει και τις 24 ώρες ενώ σε αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη τις 2-4 ώρες. (πηγή - 15/11/2018 )


Σε άρθρο της Πέννυ Μπουλούτζα (10 Μαρτίου 2020 ) αναφέρεται «Μεγάλη πίεση αναμένεται να ασκηθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ασθενών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου (Δεκέμβριος 2019), πανελλαδικά οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ είναι 602 και οι λειτουργούσες 557. Σε αυτές φέτος προστέθηκαν 96 του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές –βάσει συμφωνίας με το υπουργείο– θα είναι διαθέσιμες για τους ασφαλισμένους έως τέλος Απριλίου. Παρά αυτή τη βοήθεια, οι λίστες αναμονής, αν και μικρότερες, υφίστανται και φέτος (35-40 άτομα σε καθημερινή βάση την περίοδο γρίπης, έναντι 70-75 πέρυσι).



Ήδη στην Ιταλία ζούνε καταστάσεις πολέμου όπου οι αναισθησιολόγοι και οι γιατροί καλούνται να πάρουν όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτι και αναπνευστήρα, όταν δεν υπάρχουν αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.


«Είναι γεγονός πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε και αυτή η επιλογή πέφτει σε εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα» δήλωσε στο Politico ένας γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μιλάνου.


Ανεπίσημα σε χώρες όπως η Ιταλία οι εντολές είναι οι εξής: Εξοικονομήστε προμήθειες για εκείνους τους ασθενείς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Αυτό σημαίνει προτεραιότητα στους νεότερους ή αυτούς με τα πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορούν να έχουν ήδη προβλήματα υγείας.


Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα που έχει μόλις 6 μόλις κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού και είναι πέντε φορές λιγότερο εξοπλισμένη για την υπεράσπιση της υγείας των κατοίκων της από ότι για παράδειγμα η Γερμανία με 30 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 που έρχεται πρώτη στην Ευρώπη.



Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν ήδη φτάσει τα 89 και η εξέλιξη πλέον είναι ραγδαία.



Αυτό σημαίνει πως η μάχη πλέον δίνεται για να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε την μετάδοση του ιού προκειμένου

Α. Να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα προκειμένου το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται και όσοι μπορούν να σωθούν να σωθούν.

Β. Να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό του πληθυσμού που θα νοσήσει μέχρι να βρεθεί και να μοιραστεί το εμβόλιο σε όσους το χρειάζονται.


Στοιχεία που έρχονται από την Κίνα δείχνουν πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι ένα σημείο. Οι αριθμοί στην Κίνα, ακόμη και εάν είναι στρογγυλεμένοι από το καθεστώς εκεί, υποδηλώνουν ότι «τα επιθετικά μέτρα απομόνωσης, όταν εφαρμόζονται πλήρως και καθολικά, μπορούν και πνιγούν την εξάπλωση του ιού», όπως χαρακτηρίστηκα δήλωσε ο Δρ. William Schaffner, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt και συνέχισε λέγοντας


"Αυτό είναι το μεγαλύτερο πείραμα δημόσιας υγείας στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρότι δεν μπορούν να τον εξαλείψουν, κερδίζουν στον υπόλοιπο κόσμο λίγο χρόνο για να βρεθεί μία λύση».



Με ποιο όμως τίμημα;

Ο αντίκτυπος των περιορισμών έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητός στο Χουμπέι, όπου από τον Ιανουάριο έχουν απομονωθεί πλήρως περισσότερα από 56 εκατομμύρια άνθρωποι. Για περισσότερο από πέντε εβδομάδες, το Χουμπέι από έναν πολυσύχναστο κόμβο πανεπιστημίων, εμπορίου και μεταφορών έχει μετατραπεί σε μια περιοχή φάντασμα, καθώς ο ιός έχει καταστρέψει τις κοινότητες, έχει εγκλωβίσει ολόκληρες οικογένειες και έχει μολύνει χιλιάδες ιατρούς.


Προς έκπληξη ορισμένων, η χώρα που απέκρυψε και κακοδιαχειρίστηκε αρχικά την κατάσταση φαίνεται να την θέτει υπό έλεγχο, τουλάχιστον από τα δικά της επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν μειώθηκε δραματικά τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και όταν οι λοιμώξεις αυξάνονται σε άλλες χώρες.


Όπως γράφει η Amy Qin στους New York Times, μόνο 99 νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο (7/3), από περίπου 2.000 την ημέρα πριν από μόλις 2 εβδομάδες, και για δεύτερη συνεχή μέρα, κανένας δεν ανιχνεύθηκε στην επαρχία του Hubei έξω από την πρωτεύουσα της, Wuhan, το κέντρο της επιδημίας.


Η στρατηγική που ακολούθησε η Κίνα είχε και εξακολουθεί να έχει, μεγάλο κόστος στους ανθρώπους της και τις προσωπικές τους ελευθερίες. Άραγε οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν κάτι αντίστοιχο ή ακόμη καλύτερα κάτι διαφορετικό πιο κοντά στα δικά μας πρότυπα το οποίο θα είναι εξίσου επιτυχημένο;


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα μέτρα περιορισμού της Κίνας μπορεί να έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη μόλυνση. Οι προσπάθειές της δείχνουν ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού "δεν είναι μονόδρομος", σύμφωνα με τον Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικό διευθυντή του Π.Ο.Υ..


Τα οδοφράγματα έχουν σφραγίσει τις πόλεις, τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν κλείσει και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα απαγορεύονται να κυκλοφορούν στους δρόμους. Στο Wuhan, οι περιορισμοί στην ατομική μετακίνηση έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τους κατοίκους να εμποδίζονται πλέον να εγκαταλείπουν ακόμη και τα σπίτια τους.

Μεταξύ των κατοίκων του Hubei, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θυμός και η απογοήτευση είναι έκδηλη. Οι κινεζικές ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων πλημμυρίζουν με κραυγές από τους κατοίκους λέγοντας ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας της εκτεταμένης απομόνωσης, καθιστώντας δύσκολη την πραγματοποίηση πληρωμών ενώ υπάρχει πλέον και σημαντική έλλειψη τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.


Πως άραγε θα αντιδράσουμε εμείς; Μία γεύση ίσως πάρουμε από τους Ιταλούς γείτονες μας, που έχουν και πιο πολλά κοινά μαζί μας και ήδη ξεκίνησαν να ζουν κάτι παρόμοιο με τους κατοίκους του Hubei.


Όσο αναφορά την Ελλάδα, προς το παρόν μόνο χαμόγελα ακούγονται από τις πρόωρες διακοπές των παιδιών, ενώ οι μεγάλοι είναι ακόμη σαστισμένοι και λίγο δύσπιστοι με ότι συμβαίνει γύρω τους. Εάν όμως δεν θέλουμε να ζήσουμε κάτι παρόμοιο τότε ίσως η μόνη μας ελπίδα για να αποφύγουμε πιο ακραία μέτρα και να καθυστερήσουμε την εξέλιξη και μετάδοση του ιού ίσως τελικά να έρθει μαζί με την άνοιξη. Κοιτώντας κανείς τους χάρτες με τα κρούσματα διαπιστώνει πως χώρες με ζεστό κλίμα δεν πλήττονται το ίδιο.


Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)


Αυστραλία και Βραζιλία - θερμοκρασίες Φεβρουαρίου


Βέβαια ίσως να είναι νωρίς να το κρίνουμε, αφού παρατηρώντας τα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες διακρίνουμε μία αύξηση, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο στον Βορά. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες μέρες και μέχρι τότε ας είμαστε αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε πως ο καιρός θα βοηθήσει γιατί εάν είναι να διαλέξουμε μεταξύ απομόνωσης τύπου Κίνας ή έξω με καύσωνα μάλλον θα επιλέξουμε το δεύτερο.


Εν αναμονή των εξελίξεων ας είμαστε αισιόδοξοι και όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε καιρούς δύσκολους, ας δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μην ξεχνάμε ότι μόνο ομαδικά μπορούμε να κερδίσουμε και αυτή την μάχη.



 

Ο Βαγγέλης Θέος είναι απόφοιτος του τμήματος Περιβάλλοντος με 2 μεταπτυχιακά στις Μελέτες στο Δομημένο Περιβάλλον με υποτροφία και στην Ψυχολογία. Πατέρας δύο παιδιών με όραμα για το μέλλον, αισιόδοξος, κοινωνικός, αλληλέγγυος & γεμάτος ενέργεια. Θέλει να κάνει τον κόσμο ομορφότερο και νοιάζεται για το μέλλον. Εργάζεται ανελλιπώς από τότε που θυμάται τον εαυτό του, σε ότι δουλειά έβρισκε. Εμπνευστής πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος (www.mrsave.gr), κυκλοφοριακής αγωγής (Ποδηλατοδράσεις), προσφοράς στην κοινωνία γενικά (www.lifestory.gr) και ειδικά για άτομα με αναπηρία (Οικοδράσεις). Είναι συνιδρυτής της ΚοινΣΕπ "Δράση και Ενέργεια". Του αρέσει ο αθλητισμός και οι υπαίθριες δραστηριότητες και έχει διακρίσεις σε αθλήματα όπως η αναρρίχηση, το τρέξιμο, οι πολεμικές τέχνες και το ποδήλατο. Αυτό το καιρό σπουδάζει για προπονητής αναρρίχησης στα ΤΕΦΑΑ. Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε την προσωπική του σελίδα www.mrtheos.com.

bottom of page