top of page

1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία



Είναι ευρέως αποδεκτό πως η άσκηση είναι επωφελής στην υγεία καθώς βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς γυμνάζει τους πνεύμονες, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και δυναμώνει τα οστά.

Τα οφέλη όμως δεν είναι μόνο σωματικά. Έρευνες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη συγκέντρωση, να μειώσει το άγχος και το στρες καθώς και να τονώσει την αυτοπεποίθηση και να ενισχύσει το κίνητρο. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας. Φυσικά, δεν υποκαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή, (αν και μάθαμε πως υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο στην Σουηδία που κάνει ακριβώς αυτό!) ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των ψυχιατρικών νόσων.

Επιπλέον όταν η άσκηση γίνεται ομαδικά και κοντά στην φύση τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς ενθαρρύνει το άτομο να κάνει καινούριες γνωριμίες, μειώνει την απομόνωση και βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες.

Αυτό ακριβώς λοιπόν που κάνουμε εδώ και 3 χρόνια στο Βόλο σε συνεργασία με την ΔΙΟΔΟΣ και τα μέλη του οικοτροφείου και του κέντρου ημέρας, έχει αρχίσει να διαδίδεται και πανευρωπαϊκά, προς το παρόν κυρίως ως προς το σκέλος του αθλητισμού, αλλά θεωρούμε πως έχουμε αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι αυτό να γίνεται σε φυσικό περιβάλλον.

Αυτό είχαμε την τύχη να συζητήσουμε με στελέχη της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ» και τους εκλεκτούς συμμετέχοντες από Ελλάδα και Ευρώπη στην 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία.

Ήταν χαρά και τιμή μας που γνωριστήκαμε και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας μαζί τους και ευελπιστούμε αυτή η πρωτοβουλία να έχει συνέχεια.

Μέχρι λοιπόν την επόμενη φορά,

Καλή συνέχεια με πολλές αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις στην ύπαιθρο.


Ο αθλητισμός λειτουργεί θεραπευτικά για την ψυχή και το μυαλό.

bottom of page