Η απώλεια πάγου στην Αρκτική και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Η απώλεια πάγου από την Αρκτική μπορεί να επιδείνωση τα προβλήματα λειψυδρίας σε νοτιότερες περιοχές ακόμη και σε περιοχές αρκετά νότια, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore (LLNL).
Η δραματική απώλεια της κάλυψης πάγου της Αρκτικής που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες αναμένεται να συνεχιστεί καθ 'όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Σε λίγα χρόνια, ο Αρκτικός Ωκεανός αναμένεται να μην έχει καθόλου παγωμένη επιφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
Μια νέα μελέτη της Ivana Cvijanovic και συναδέλφων της LLNL και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ δείχνει ότι η σημαντική απώλεια πάγου της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό και ενδέχεται να επηρεάσει την ποσότητα των βροχοπτώσεων που λαμβάνει περιοχές όπως η Καλιφόρνια. Η έρευνα εμφανίζεται στην έκδοση 5 Δεκεμβρίου της Nature Communications και εξηγεί πως μειώνεται η αντανάκλαση της θερμότητας πίσω στο διάστημα (όταν έχουμε μικρότερες επιφάνειες καλυμμένες από πάγο), που έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να θερμαίνεται σταθερά. Μια μικρή ποσότητα αυτής της πρόσθετης θερμότητας φτάνει στους τροπικούς, και αρκεί για να προκαλέσει αλλαγές στον αέρα και στις βροχοπτώσεις.
Αυτό το ατμοσφαιρικό χαρακτηριστικό διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ξηρασία της Καλιφόρνιας κατά την περίοδο 2012-2016 και αποδείχτηκε ότι ήταν ένας από του σημαντικότερους λόγους αλλαγής της κατεύθυνσης των καταιγίδων προς την Αλάσκα και τον Καναδά και μακριά από την Καλιφόρνια (περισσότερα εδώ).
Κάτι ανάλογο θεωρούμε ότι συνέβη και στην Ευρώπη όπου εκείνη την περίοδο είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές όπως η Αγγλία με έντονες χιονοπτώσεις τον χειμώνα και σημαντικές ξηρασίες σε Πορτογαλία αλλά και σε άλλες χώρες τις Μεσογείου.
Αυτές οι μεταβολές οδηγούν στον σχηματισμό μιας ατμοσφαιρικής κορυφογραμμής στον Βόρειο Ειρηνικό, με αποτέλεσμα την σημαντική επιδείνωση της ξηρασίας σε περιοχές όπου γεωγραφικά ανήκουν στον ίδιο οριζόντιο άξονα με την Καλιφόρνια (π.χ. χώρες τις Μεσογείου).