top of page

5 Λόγοι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με μία δραστηριότητα


Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ξεκινήσεις την ημέρα σου με μία δραστηριότητα όπως το τρέξιμο ή κάτι αντίστοιχο. Πολλοί υποστηρίζουν πως αυτά που κανείς μπορεί να μάθει εξασκώντας καθημερινά μία αντίστοιχη δραστηριότητα πρώτο πράγμα το πρωί βοηθάει κάποιον να έχει μια επιτυχημένη ζωή. Για παράδειγμα όταν ξυπνάς το πρωί και βγαίνεις για τρέξιμο, το μυαλό σου είναι καθαρό και ξεκούραστο από σκέψεις, χωρίς το βάρος των προβλημάτων που μαζεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν έχεις να περιμένεις τηλεφωνήματα ή δεν βρίσκεσαι μπροστά σε μία οθόνη. Είσαι μόνο εσύ και το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Η ζωή στην απλούστερη μορφή της.


1. Ορμή


Εάν αφήσεις μία μπάλα να κυλήσει από ένα λόφο αυτή θα αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς κατεβαίνει. Αυτή είναι η φύση της ορμής και ξεκινώντας την ημέρα μας με μία δραστηριότητα όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι ή ότι σας αρέσει (π.χ. κάποιοι πολύ τυχεροί φίλοι μου ξεκινούν την ημέρα τους κάνοντας καγιάκ, σκι, ποδήλατο, αναρρίχηση), ελευθερώνεις αυτή τη «μπάλα» ή διαφορετικά αυτή την ενέργεια που έχεις μέσα σου. Όταν σηκώνεσαι το πρωί ενώ όλοι οι υπόλοιποι στη γειτονιά σου κοιμούνται και βγαίνεις έξω και ολοκληρώνεις τη δραστηριότητα που αγαπάς νιώθεις ότι μόλις πέτυχες τον πρώτο στόχο της ημέρας. Ψυχικά είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους που ξεκινάνε την ημέρα τους, αργότερα και συνήθως μπροστά στη τηλεόραση και έχεις ήδη ελευθερώσει την «μπάλα της επιτυχίας». Το πρώτο μικρό επίτευγμα που μόλις ολοκληρώσατε είναι μόνο η αρχή – η μέρα σας ξεκινάει με ορμή και γίνεται το εφαλτήριο για μια παραγωγική και αξιόλογη μέρα.


2. Εσωτερικό στοχασμό


Όλα τα πράγματα ή γεγονότα που μας τυχαίνουν στη ζωή, καλά, άσχημα, όμορφα, άτυχα είναι θέμα προοπτικής. Όταν αναστατώνεσαι που άναψε ένα λαμπάκι στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας ή καλείσαι να ασχοληθείς με κάτι που δεν σου αρέσει κατά τη διάρκεια της εργασίας σου ή με το σπυρί που βγήκε στη μύτη σου, η πραγματικότητα είναι ότι κάποιος, κάπου, θα έδινε τα πάντα για ένα ποτήρι με καθαρό νερό ή ένα απλό αντιβιοτικό για να σώσει τον συνάνθρωπό του. Το θέμα είναι πως εύκολα ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε και πόσα πολλά έχουμε, τα οποία θεωρούμε αυτονόητα αλλά δεν συμβαίνει για εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Ποτέ δεν θα νιώσουμε και κατά προέκταση, δεν θα γίνουμε πραγματικά επιτυχημένοι εάν πρώτα δεν μάθουμε να εκτιμάμε και δεν είμαστε ευγνώμων για αυτά που έχουμε. Όταν λοιπόν είστε έξω και τρέχετε ή κάνετε μία αντίστοιχη δραστηριότητα να δίνετε ένα λεπτό για να αναλογιστείτε όλα τα όμορφα και καλά που έχετε στη ζωή σας με πρώτο και καλύτερο την ίδια την υγεία σας που παρόλα τις ατυχίες και κακουχίες που μπορεί να σας έτυχαν ή όχι μπορείτε και εξακολουθείτε να το κάνετε. Αυτή η νοοτροπία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίζεται όλα τα άσχημα που η ζωή σας στέλνει. Ταυτόχρονα σας εκπαιδεύει να αναγνωρίζεται όλα τα καλά που έχετε και εξοπλίζοντάς σας με αυτά κάθε φορά να αγωνίζεστε και να πετυχαίνετε περισσότερα, αντί απλά να διαμαρτύρεστε ανώφελα και να ψάχνετε δικαιολογίες για όσα δεν κάνετε.


3. Ενόραση

Φανταστείτε μια επαγγελματική ομάδα ή έναν αθλητή να τρέχει στο γήπεδο ή στο διάδρομο, χωρίς κάποιο σχέδιο ή τακτική ή πλάνο που έχει για την προπόνησή του και στόχο που θέλει να αγωνιστεί για να πετύχει. Φαντάζει ακατανόητο και χαζό. Γιατί λοιπόν να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με εμάς καθώς ξεκινάμε την ημέρα; Για να πετύχετε πράγματα πρέπει πρώτα να τα ονοματίσετε και μετά να φτιάξετε ένα πλάνο για να τα κατακτήσετε. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «δεν μπορείς να χτυπήσεις ένα στόχο που δεν υπάρχει». Η πρωινή άσκηση είναι μια καλή ευκαιρία για τη δημιουργία αυτού του στόχου. Πάρτε ένα λεπτό καθώς κάνετε τη δραστηριότητα σας και όπως αποφασίσατε πριν λίγο ότι θα τρέξω μέχρι εκεί ή ένα 20λεπτο και θα επιστρέψω, με τον ίδιο τρόπο σκεφτείτε 2-3 σημαντικούς στόχους που θέλετε να πετύχετε σήμερα. Είναι η καλύτερη στιγμή να το κάνετε καθώς είστε χαλαρός, ήρεμος και έχετε ήδη ελευθερώσει την ορμή που περιγράψαμε παραπάνω για να πετύχετε αυτά που θέλετε. Κάνετέ το και η μέρα σας θα είναι πολύ πιο παραγωγική και αποδοτική.


4. Ανταγωνισμός


Όταν κανείς κοιτάζει τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που ζουν ή έχουν ζήσει, είτε είναι πολιτικοί, είτε άνθρωποι του αθλητισμού ή οτιδήποτε άλλο, όλοι φαίνεται να έχουν κάτι κοινό. Πάντα προσπαθούν και δεν φοβούνται να πιέσουν τον εαυτό τους και να αγωνιστούν για να γίνουν καλύτεροι. Παρότι μία πρωινή άσκηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας αγώνας ή μία μάχη που πρέπει να δώσουμε για να πετύχουμε ένα φοβερό χρόνο, υπάρχουν στοιχεία που συνδέονται με αυτά που απαιτούνται για να πετύχουμε στη ζωή μας. Όταν κάποιος τρέχει και σας προσπερνά, θα πρέπει να εκληφθεί ως μια κλήση αφύπνισης. Όχι επειδή προσπαθείτε να σπάσετε κάποιο ρεκόρ στις 6 το πρωί, αλλά επειδή είναι μια υπενθύμιση ότι όσο σκληρά και εάν εργάζεστε, κάποιος πάντα θα εργάζεται σκληρότερα από εσάς! Υπάρχει πάντα ένα υψηλότερο επίπεδο να φτάσετε και αξίζει να προσπαθείτε και να δουλέψετε σκληρά για να το πετύχετε. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ιδέα, καθώς η ημέρα κυλάει, καθώς μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μετριότητας και αριστείας. Μπορείτε πάντα να τρέξετε λίγο πιο πολύ και/ή λίγο πιο γρήγορα - απλά να το θυμάστε!


5. Εικόνα του εαυτού μου


Είναι κοινός αποδεκτό ότι η άσκηση αλλάζει τη φυσική σας εμφάνιση βοηθώντας τις περισσότερες φορές στο να είστε πιο όμορφοι και υγιείς. Αυτό που είναι όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας όταν καταφέρνετε να είστε πειθαρχημένοι και να ακολουθείται με συνέπεια έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αρχίζετε να βλέπεται τον εαυτό σας ως κάποιον που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει δηλαδή ως κάποιον επιτυχημένο. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι αυτή μας καθοδηγεί για το πως συμπεριφερόμαστε και αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι όταν κάποιος προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα. Αν μέσα του πιστεύει πως είναι καπνιστής και ότι πάντα θα είναι, τότε οι πιθανότητες να κόψει τη συνήθεια του τσιγάρου είναι ελάχιστες. Αντίθετα εάν πιστεύει ότι είναι κάποιος που σηκώνεται νωρίς, μένει σε φόρμα, εργάζεται σκληρά, τότε η νοοτροπία αυτή θα επεκταθεί πολύ πέρα από τη πρωινή του άσκηση και σε άλλες πτυχές της ζωής του. Φιλτράρει όλες τις ενέργειες που κάνουμε και αποφάσεις που παίρνουμε προκειμένου να παραμείνουμε συνεπείς με το πρόσωπο που πιστεύουμε πως είμαστε. Εάν θεωρούμε πως είμαστε νικητές σε μία πτυχή της ζωής, μας κάνει να θέλουμε και να θεωρούμε εφικτό πως μπορούμε να πετύχουμε κάτι αντίστοιχο και αλλού.


Υπάρχουν τόσο πολλά μπροστά μας που είναι μέσα στις δυνατότητές μας να τα φτάσουμε. Απλά πρέπει να το αναγνωρίσουμε, να πιστέψουμε πως το αξίζουμε και να διδάξουμε τον εαυτό μας πώς να το αποκτήσει.

Ετικέτες:

bottom of page