top of page

Τροχαία ατυχήματα – Μία μελέτη για τη πόλη του Βόλου


Περισσότερα από 15 χιλιάδες ήταν τα καταγεγραμμένα αυτοκινητιστικά ατυχήματα με τραυματίες στην Ελλάδα το 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας, το πρώτο εξάμηνο του 2015 το μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων αφορούσε νέους από 15 έως 35 ετών. Τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών ενώ δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44. Παράλληλα, αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μόνιμες αναπηρίες λόγω σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα.

Εκτός από τα ατυχήματα με τραυματισμούς που αναφέρονται οι παραπάνω στατιστικές χιλιάδες τροχαία συμβάντα με υλικές ζημιές καταγράφονται κάθε χρόνο από τις αστυνομικές αρχές σε όλη την χώρα. Μόνο στο Βόλο για παράδειγμα καταγράφονται μηνιαίως εκατοντάδες συμβάντα από την τροχαία, πολλά από τα οποία από καθαρή τύχη δεν έχουν θύματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Μέχρι σήμερα ελάχιστα εργαλεία έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία εκείνα των αστικών κέντρων όπου σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες στα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν από πλευράς οδικής ασφάλειας. Αυτό το έλλειμμα έρχεται να καλύψει η παρούσα εργασία.

Παρακάτω παραθέτουμε τα πρώτα συμπεράσματα που βγαίνουν από ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε από τον κ. Θέο Ευάγγελο για την καταγραφή και εντοπισμό των πιο επικίνδυνων δρόμων και διασταυρώσεων του Δήμου Βόλου. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από το αρχείο της Τροχαίας Βόλου και αφορούν την περίοδο Οκτώβριο του 2014 μέχρι και Ιούνιο του 2015. Σε αυτό το σημείο οφείλω να ευχαριστήσω το Διοικητή της Τροχαίας κ. Αθανάσιο Κουλούρη και τα στελέχη της υπηρεσίας για την πολύτιμη βοήθειά τους στη συλλογή των στοιχείων.

Περισσότερα από 1200 τροχαία υλικών ζημιών μέσα σε 9 μήνες καταγράφηκαν από την τροχαία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου. Μελετώντας τα παραπάνω στοιχεία επισημάνθηκαν τα επικίνδυνα σημεία – διασταυρώσεις και δρόμοι – στα οποία σημειώνονται ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ατυχημάτων σε σύγκριση με άλλους δρόμους με παρόμοια κίνηση και χαρακτηριστικά. Δεν είναι στις εθνικές οδούς ούτε σε επαρχιακούς δύσβατους δρόμους αλλά αντίθετα είναι σε κεντρικά και πυκνοκατοικημένα σημεία του Δήμου Βόλου. Απροσεξία οδηγών, έλλειψη χώρου πάρκινγκ, υπερβολικού φόρτου κίνησης σε στενούς δρόμους, κακή ορατότητα και κακοτεχνίες είναι κάποιες από τις αιτίες που εκτιμούμε πως αυξάνουν την επικινδυνότητά τους.

Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι

Ο δρόμος με το μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων με δεκάδες ατυχήματα κάθε μήνα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Βόλου ο Ελ. Βενιζέλος. Έκπληξη όμως προκαλεί ότι ο δεύτερος συχνότερος δρόμος με 56 καταγραμμένα ατυχήματα μέσα σε 9 μήνες σε τροχαία είναι η 28ης Οκτωβρίου, περισσότερα ακόμη και από πολυσύχναστους δρόμους όπως η Δημητριάδος, Λαρίσης, Αναλήψεως και Πολυμέρη. Από τους “μικρούς” δρόμους με τα περισσότερα τροχαία ξεχωρίζουν επίσης οι Ανθ. Γαζή, Γαλλίας, Κουντουριώτου, Κωνσταντά, Γαμβέτα, Όγλ και Κοραή.

Οι πιο επισφαλείς διασταυρώσεις

Η πιο επικίνδυνη διασταύρωση είναι η Αλμυρού και Μητρ. Γρηγορίου στα παλιά με 11 καταγραμμένα περιστατικά σε 9 μήνες. Το Stop που υπάρχει στο σημείο εκείνο φαίνεται πως πολλές φορές αγνοείται από τους οδηγούς με άσχημες συνέπιες. Άλλες διασταυρώσεις με ασυνήθιστο μεγάλο αριθμό τροχαίων είναι η διασταύρωση μεταξύ Αναλήψεως και Ελ. Βενιζέλου καθώς και κατά το μήκος της 28ης Οκτωβρίου σε τρία σημεία με Αθ. Διάκου, Κ. Καρτάλη και Κοραή. Κύριες αιτίες των ατυχημάτων αυτών είναι η παραβίαση της προτεραιότητας, του σηματοδότη καθώς και οι οπισθομετωπικές συγκρούσεις.

Ατυχήματα ανά ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία Δευτέρα και Σάββατο είναι οι μέρες με τα περισσότερα ατυχήματα ενώ η Κυριακή είχε σχεδόν τα μισά σε αριθμό ατυχήματα από τα οποία το ¼ ήταν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες μέρες, αλλά αναμενόμενο εξαιτίας της νυχτερινής εξόδου του Σαββάτου).

Ατυχήματα ανά ώρα

Η πιο επικίνδυνη ώρα να κυκλοφορεί κανείς στο Βόλο είναι στις 1 το μεσημέρι καθώς εκείνη την ώρα καταγράφονται μέχρι και 3 φορές περισσότερα ατυχήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωινές και απογευματινές ώρες. Από την άλλη πλευρά η ασφαλέστερη ώρα να κάνει κάποιος την δουλειά του το πρωί στο Βόλο είναι μεταξύ 9:30 και 10:00 η ώρα όπου καταγράφονται τα λιγότερα ατυχήματα.

Αν και οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι, αρκετά από τα ατυχήματα που έχουν συμβεί θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν είτε με τη βελτίωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είτε με επιπρόσθετα έργα, στα συγκεκριμένα σημεία.

Παρότι τα παραπάνω στοιχεία μπορούν και κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει και χρειάζεται να εμπλουτιστούν περαιτέρω με περισσότερα δεδομένα, δύνανται άμεσα να χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τεθούν προτεραιότητες σε ότι αφορά έργα (π.χ. βελτίωση της ορατότητας σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, καλύτερη σήμανση) αλλά και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπου αυτές χρειάζονται (π.χ. μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην 28ηςΟκτωβρίου, Ανθ. Γαζής κτλ.) για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Στόχος της παραπάνω πολύμηνης εργασίας αλλά και προσωπική ευχή του γραφοντος είναι τα παραπάνω να βοηθήσουν στο να σωθεί μια ζωή από τροχαίο – η δικιά σου.

Προσοχή λοιπόν στους δρόμους – ιδιαίτερα αυτόν το μήνα που διανύουμε καθώς ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό τροχαίων, όπως φαίνεται και στο γράφημα παρακάτω.

bottom of page