top of page

Σήμερα έκανα το εμβόλιο.

Έχουν περάσει 43 χρόνια από την πρώτη φορά που είχα επισκεφτεί τον ιατρό μου, για να κάνω το πρώτο μου εμβόλιο. Νομίζω πως τον έλεγαν Μπαλάσκα και θυμάμαι πως μου έλεγε «ένα μήλο την ημέρα τον ιατρό κάνει πέρα»

Παρότι έτρωγα τις φρουτόκρεμες μου, τα εμβόλια δεν τα απέφυγα. Δεν θυμάμαι με ποια σειρά και ποια έχω κάνει αλλά το πιθανότερο είναι να τα έχω κάνει όλα.

-Ανεμοβλογιά

-Ερυθρά/Ιλαρά/Παρωτίτιδα

-Διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα,

-Ηπατίτιδα Α και ηπατίτιδα Β

-Γαστρεντερίτιδα από Ρότα Ιό

-Πνευμονιοκοκκική νόσος

-Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος


Θυμάμαι τα σημείωναν σε ένα βιβλιαράκι, που αλίμονο σου εάν το έχανες γιατί δεν θα ήξερες πότε να κάνεις τις επαναληπτικές σου δόσεις.


Το να κάνεις εμβόλια δεν είναι και ότι καλύτερο. Ιδίως εάν είσαι ακόμη μωρό και σε μεταφέρουν σαν μπιμπελό για να σου τσιμπήσουν το χεράκι ή μπουτάκι.


Λένε πως τα εμβόλια περιέχουν συστατικά δηλητήρια ή μικροοργανισμούς που σε αρρωσταίνουν. Δηλητήρια όπως η θειομερσάλη, που περιέχει υδράργυρο, το οποίο βρίσκονταν παλαιότερα σε εμβόλια πολλαπλών δόσεων ως συντηρητικό και αντιμικροβιακό, (από το 1999 δεν υπάρχει στα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα). Για σημείο σύγκρισης κάπου διάβασα πως η ποσότητα υδραργύρου που περιέχεται σε ένα εμβόλιο είναι περίπου 15 φορές μικρότερη από όση καταναλώνουν τα μωρά που θηλάζουν.

Επίσης τα εμβόλια περιέχουν αλουμίνιο το οποίο χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως ανοσοενισχυτικό, δηλαδή για να βελτιώνει την ανοσιακή αντίδραση. Τα άλατα αλουμινίου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα εμβόλια τη δεκαετία του 1930. Δεν ξέρω εάν μας κάνει κάποια ζημιά που υπάρχει μέσα στα εμβόλια, πάντως σίγουρα θα είναι μικρότερη από την ζημιά που θα έκανε στην υγεία του ο Michel Lotito που κατανάλωσε ένα ολόκληρο ποδήλατο, καθώς και άλλα αντικείμενα όπως καροτσάκια σουπερμακετ, τηλεοράσεις μέχρι και ένα ολόκληρο αεροπλάνο Cesna (χρειάστηκε 2 ολόκληρα χρόνια). Εάν δεν με πιστεύεται διαβάστε εδώ.


Γενικά το αλουμίνιο βρίσκεται παντού στη φύση, από τον αέρα που αναπνέουμε, μέχρι το πόσιμο νερό και τις τροφές. Ένα βρέφος με τον εμβολιασμό θα λάβει πολύ λιγότερη ποσότητα αλουμινίου στους έξι πρώτους μήνες ζωής (4 mg) συγκριτικά με την ποσότητα που θα λάβει από τον θηλασμό (10 mg) ή το γάλα σκόνη (40 mg).


Τέλος πολύς ντόρος έχει γίνει για το εμβόλιο της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας που λένε πως ευθύνεται για τον αυτισμό, σύμφωνα με μία μελέτη που είχαν συμμετάσχει 12 παιδιά με επικεφαλή τον Άγγλο ιατρό Adrew Wakefield. Από τότε έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες με την συμμετοχή πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά χωρίς να έχει βρεθεί κάποια συσχέτιση. Είναι να απορεί λοιπόν κανείς πως δεν έχουν απονείμει σε αυτόν τον εξαιρετικό ιατρό το Nobel ιατρικής, καθώς με μία μόνο μελέτη κατάφερε να αποδείξει αυτό που κανείς άλλος δεν μπορεί. Δυστυχώς αντί για αυτό, του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και τώρα αναγκάζεται να αρθρογραφεί για τα ζώδια.


Με λένε Βαγγέλη και σήμερα έκανα το εμβόλιο.Ναι αναρωτιέμαι κάποιες φορές, εάν θα είμαι ο ένας στους χίλια που θα έχει κάποια αλλεργική αντίδραση, έναν πονοκέφαλο ή κάτι χειρότερο, αλλά φοβάμαι ακόμη περισσότερο εάν θα είμαι ο ένας στους 100 που θα νοσήσει σοβαρά από τον ιό ή ακόμη χειρότερο εάν θα είμαι η αιτία να το μεταδώσω σε κάποιον κοντινό μου άνθρωπο και καταλήξει μόνος του σε ένα θάλαμο με έναν σωλήνα στον λάρυγγά του ή 2 μέτρα κάτω από την γη.


Ναι νιώθω λίγο άβολα όταν πρέπει να το συζητήσω μπροστά σε φανατικούς αρνητές ή υποστηρικτές συνωμοσιών που οι θεωρίες τους ξεπερνάνε ακόμη και την δική μου φαντασία. Χαμένα λόγια, που δεν φτάνουν ποτέ στα αυτιά, όσα λογικά επιχειρήματα και εάν επιστρατεύω, καθώς τις αποφάσεις τους, τις έχουν πάρει ήδη. Σε αυτούς που τουλάχιστον ακούν τους εξηγώ πως το κάνω όχι μόνο για να ησυχάσει το κεφάλι μου, αλλά και για να προστατέψω με όσους έρχομαι σε επαφή (αν και αυτό ακόμη είναι υπό διερεύνηση, όπως μια καλή φίλη ορθώς μου επισήμανε). Επιπλέον βγάζοντας ένα δυνητικό ξενιστή του ιού βοηθάω τον κύριο Μανώλη που έχει το μαγαζάκι στην γωνία δίπλα στο γραφείο μου, την Σούλα την κομμώτρια, τον Τάκη τον υδραυλικό, τον Γιάννη τον δικηγόρο και όλους τους υπόλοιπους που δεν θα κάνουν τελικά το εμβόλιο. Όλοι αυτοί σιγά σιγά θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε, ελπίζω λίγο πιο σοφοί και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε νέες περιπέτειες και προκλήσεις.


Με λένε Βαγγέλη και σήμερα έκανα το εμβόλιο,

χωρίς δισταγμό και φοβίες

νιώθω ξανά ελεύθερος να κάνω όνειρα.


Αναβάθμιση λογισμικού ανίχνευσης ιών από Vangelis v1.2 σε Vangelis v2.0 – Παρακαλώ να μην απενεργοποιήσετε την συσκευή, αναβάθμιση σε εξέλιξη!


Comments


bottom of page