top of page

Αλλοπρόσαλλος ο καιρός στην Σιβηρία τους τελευταίους μήνες.

  • Μεγάλο μέρος της Σιβηρίας απόλαυσε έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα, με τα κύματα θερμότητας να ανεβάζουν τις θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

  • Αντιθέτως, υπήρξαν χιονοθύελλες και ανεμοστρόβιλοι τον Ιούνιο.

  • Ο καιρός προκαλεί το λιώσιμο του "μόνιμα παγωμένο εδάφους", οδηγώντας σε μαζική διαρροή πετρελαίου και εξάπλωση πυρκαγιών.

Permafrost, exposed and thawing near Longyearbyen, Norway. Credit: John Shaw photography.

Την μία οι κάτοικοι φορούν ένα λεπτό μπλουζάκι και την επόμενη στιγμή χρειάζονται μπότες για το χιόνι. Η Σιβηρία βιώνει κάποιες τρελές καιρικές συνθήκες το 2020.

Η ψυχρότερη περιοχή της Ρωσίας γνώρισε μέσα στον χειμώνα ένα χειμερινό κύμα ζέστης, με τις αρχές του καλοκαιριού να βλέπουν τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 35 °C. Μεγάλο μέρος της Σιβηρίας παρουσίασε θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάιο του 2020, με μερικά μέρη 10 ° C πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν μεταξύ 1981 και 2010.

People were seen coming out of coronavirus lockdown to enjoy sunbathing - not bathing yet as the water is too cold - in parks and beaches all around Western Siberia. Picture: Da.ria Krasnoyarsk

Διαρροές πετρελαίου, πυρκαγιές και πλημμύρες

Ενώ οι ντόπιοι απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία, τα ανθισμένα λουλούδια και τις συγκομιδές , οι επιπτώσεις των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας είχαν περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τον πιθανό σοβαρό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών εάν αυτό πυροδοτήσει την απόψυξη "μόνιμα παγωμένου εδάφους" (permafrost) στο οποίο ακριβώς από πάνω έχουν χτιστεί πολλές πόλεις.


Το λιώσιμο του "μόνιμα παγωμένου εδάφους"οδήγησε σε αυτό που υποστήριζαν οι περιβαλλοντολόγοι πως θα είναι η χειρότερη διαρροή πετρελαίου του είδους της στη Ρωσική Αρκτική. Τον Μάιο, το πετρέλαιο ντίζελ άρχισε να διαρρέει από μια δεξαμενή αποθήκευσης κοντά στο Νόριλσκ, επειδή η τήξη της μάζας αποδυνάμωσε τα στηρίγματα. Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου έχουν μολύνει τον κοντινό ποταμό Ambarnaya και το γύρω υπέδαφος, και έχουν θέσει σε κίνδυνο άλλα σημεία της περιοχής.


A satellite image from 4 June 2020 shows the Ambarnaya River after the oil spill / Image via REUTERS

Η παγκόσμια εικόνα

Οι θερμότερες θερμοκρασίες στη Σιβηρία συνέβαλαν έτσι ώστε ο Μάιος να είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, 0,63 ° C θερμότερος από τον μέσο όρο του Μαΐου 1981-2010, σύμφωνα με την Copernicus Climate Change Service από την ΕΕ.

European surface air temperature anomaly for spring.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η πανδημία του ιού του κορανοϊού έχει ωθήσει την κλιματική αλλαγή χαμηλά στη λίστα των ανησυχιών για τις κυβερνήσεις. Και παρόλο που οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2020, όταν πολλά έθνη βρίσκονταν σε αυστηρό κλείδωμα, άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά σε ορισμένα μέρη. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα ανέκαμψε τον Μάιο- φτάνοντας ξανά τις συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

Σχετικά άρθρα:

 

Ο Βαγγέλης Θέος έχει σπουδές στο περιβάλλον και την ενέργεια, μεταπτυχιακά στην έρευνα και στην ψυχολογία. Πατέρας δύο παιδιών, θέλει να κάνει τον κόσμο ομορφότερο. Εμπνευστής πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος (www.mrsave.gr), κυκλοφοριακής αγωγής (Ποδηλατοδράσεις), προσφοράς στην κοινωνία γενικά (www.lifestory.gr) και ειδικά για άτομα με αναπηρία (Οικοδράσεις). Για περισσότερα εδώ.

Comments


bottom of page