top of page

Ένας σημαντικός παράγοντας προστασίας για να συνεχίσουμε την ζωή μας μέσω της πανδημίας.

Ξοδεύουμε σχεδόν όλη την καθημερινότητά μας μέσα σε εσωτερικούς χώρους είτε σπίτια είτε οχήματα είτε χώρους εργασίας. Οι κλειστοί χώροι, ήταν ανέκαθεν ένας χώρος «ανταλλαγής μικροβίων» και χωρίς καλό αερισμό, ευνοείται η ανάπτυξη και φυσικά, η μετάδοση βακτηρίων, παρασίτων και ιών όπως ιογενείς λοιμώξεις, εποχική γρίπη, γαστρεντερίτιδα κτλ., μέσω της ροής του αέρα αλλά και των επιφανειών. Μέχρι στιγμής, η μόνη τεκμηριωμένη οδός μετάδοσης του SARS-CoV-2 είναι απευθείας από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, οι ιοί εγκαθίστανται σε επιφάνειες, στις οποίες μπορούν να επιβιώσουν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες.


(α) Μόλις ένα άτομο μολυνθεί με SARS-CoV-2, υιικά σωματίδια συσσωρεύονται στους πνεύμονες και στην άνω αναπνευστική οδός. (b) Σταγονίδια και αερολυμένα υιικά σωματίδια εκδιώκονται από το σώμα μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως βήχας, φτέρνισμα και ομιλία ή ακόμα και με εμετό και μπορούν να εξαπλωθούν σε κοντινά περιβάλλοντα και άτομα. (c και d) Τα ιικά σωματίδια, που εκκρίνονται από το στόμα και τη μύτη, βρίσκονται συχνά στα χέρια (c) και μπορούν να εξαπλωθούν σε αντικείμενα που αγγίζονται συνήθως (d) όπως υπολογιστές, γυαλιά, βρύσες και πάγκοι.
Σύλληψη της εναπόθεσης SARS-CoV-2.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πώς τα κτήρια μπορούν να γίνουν πιο υγιεινά, απέναντι τόσο στον κορωνοϊό όσο και σε άλλους ιούς που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Δείτε για παράδειγμα πολλά γραφεία μεγάλων πολυεθνικών ή χώρων πανεπιστημίων όπου είναι, σχεδιασμένα για να προάγουν την κοινωνική ανάμειξη, την αλληλεπίδραση, τη δημιουργικότητα και την ομαδική εργασία. Ταυτόχρονα όμως, αυτές οι πρακτικές ευνοούν τη διάδοση και των ιών, ειδικά αν η θέση εργασίας του ενός είναι κολλητά σε εκείνη του άλλου!

Μπορεί να μην είναι εφικτό να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη διάταξη γραφείων τώρα. Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διάταξη και οι τρόποι χρήσης των κοινόχρηστων χώρων (κουζίνα, τουαλέτα) επηρεάζουν τη μετάδοση της ασθένειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πότε οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.


α) Καλλιτεχνική απόδοση της δομής και της διατομής του Ιός SARS-CoV-2 (14, 15). (β) Ηλεκτρονική μικρογραφία μετάδοσης ενός απομονωμένου σωματιδίου ιού SARS-CoV-2 από έναν ασθενή και απεικονίστηκε στο NIH, συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών ασθενειών (NIAID) (IRF) στο Fort Detrick, Maryland.
Δομή του ιού SARS-CoV-2.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε είναι το ρόλο του αέρα και της υγρασίας στη διάδοση του ιού. Όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, τα σωματίδια του ιού είναι πολύ μικρά για να μπλοκαριστούν από τα φίλτρα αέρος HEPA και MERV (που υπάρχουν στα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού). Για αυτό το λόγο ο σωστός αερισμός είναι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μία πολύ καλή αρχή για να προστατευτούμε. Θα μπορούσαν να φύγουν από το χώρο με συχνό άνοιγμα των παραθύρων, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι καλός.

Κάτι άλλο που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει είναι η υγρασία σε έναν χώρο. Τα σταγονίδια που κουβαλούν τον ιό διογκώνονται στον υγρό αέρα, που σημαίνει ότι δεν ταξιδεύουν τόσο εύκολα, αλλά γίνονται δυσκίνητα. Η σωστή ρύθμιση της υγρασίας είναι πολύ σημαντική, όπως και επίσης το ηλιακό φως το οποίο αν και δεν μπορεί να σκοτώσει τον ιό, έχει σημαντικά οφέλη για το ανοσοποιητικό των εργαζόμενων.

Εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων και αλλαγών στην ζωή μας το τελευταίο διάστημα, η γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι επιτακτική, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία μας και παράλληλα να συνεχίσουμε να κάνουμε όλα όσα έχουν νόημα στην ζωή μας. Για αυτό το λόγο η ανάγκη να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας καθοδηγήσει είναι περισσότερο από ποτέ σημαντική.


 

Ο Βαγγέλης Θέος είναι απόφοιτος του τμήματος Περιβάλλοντος, κάτοχος 2 μεταπτυχιακών, το ένα στις Μελέτες στο Δομημένο Περιβάλλον με υποτροφία και το άλλο στην Ψυχολογία (ως εμψυχωτής). Εμπνευστής πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος μέσω του www.mrsave.gr, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών. Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε την προσωπική του σελίδα.

Comments


bottom of page