top of page

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Όπως ανακοινώθηκε και από τους αρμόδιους φορείς, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα υψηλή αυτό το Σαββατοκύριακο. Το επιβεβαιώνουμε και εμείς, από τις μετρήσεις που κάναμε σήμερα το πρωί στην περιοχή του Βόλου και Αλυκές.



Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας:

Σε συνέχεια της χθεσινής (15/05/2020) ενημέρωσής από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για χθες Παρασκευή 15/05/2020 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-100 μg/m3) και το Σαββατοκύριακο 16/05/2020 και 17/05/2020 θα κυμανθούν σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα (51-150 μg/m3), λόγω συνεισφοράς στις μετρούμενες συγκεντρώσεις φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας συστήνει για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.


Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό

Τμήμα Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος




bottom of page