top of page

Τα μέτρα για τον Covid-19 και οι επιπτώσεις τους, στην ατμοσφαιρική ρύπανση.


Πρωτόγνωρα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του κορονοϊού. Ήδη και στην χώρα μας σιγά σιγά ανακοινώνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερα, αν και ακόμη ήπια και η κατάσταση ευτυχώς υπό έλεγχο. Στην Κίνα και στην γειτονική μας Ιταλία δεν συμβαίνει όμως το ίδιο. Χιλιάδες κάτοικοι ή και εκατομμύρια εάν μιλάμε για την Κίνα έχουν απομονωθεί προκειμένου να συγκρατήσουν τον ιό. Ως περιβαλλοντολόγος αυτό μου κίνησε την περιέργεια καθώς μας δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει όλη αυτή η πρωτόγνωρη κινητοποίηση στο δομημένο περιβάλλον. Διαβάζοντας σχετικές μελέτες φαίνεται πως στην Κίνα ήδη υπάρχει μία μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 25% . Τις επόμενες μέρες θα δούμε τι γίνεται και σε άλλες χώρες όπως στην Νότια Κορέα και Ιταλία και εάν αυτό το 25% προέρχεται κυρίως από την μείωση των μετακινήσεων ή και εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής των εργοστασίων.


Στην Wuhan, που ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που χτύπησε ο Covid-19 ήδη καταγράφεται μία σημαντική μείωση των PM2,5 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τις προηγούμενες χρονιές, όπως φαίνεται παρακάτω από σχετικές μετρήσεις καταφέραμε να βρούμε στο διαδίκτυο.




Ποιες άραγε από τις τρεις κυριότερες κατηγορίες ανθρωπογενών πηγών ρύπανσης που είναι η βιομηχανική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένου και του τομέα παραγωγής ενέργειας), οι μεταφορές και οι κεντρικές θερμάνσεις λέτε να μειωθούν περισσότερο;

  1. H Βιομηχανία που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αερίων ρύπων καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

  2. Οι Μετακινήσεις που μέσα στην πληθώρα των ρυπογόνων δραστηριοτήτων μιας σύγχρονης πόλης, η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου αποτελεί μία σημαντική συνεισφορά του πολίτη στην ρύπανση της περιοχής. Κατά πολλούς παρά την μικρή, σχετικά, συνεισφορά κάθε μεμονωμένου αυτοκινήτου, η ρύπανση από τον μεγάλο αριθμό τους προστίθεται για να αποτελέσει την μεγαλύτερη απειλή για την ποιότητα του αέρα στις μεγαλουπόλεις.

  3. Η θέρμανση που η συνεισφορά της στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει καθαρά εποχικό χαρακτήρα και έγκειται στην παραγωγή καπνού, διοξειδίου του θείου και, σε μικρότερο ποσοστό, οξειδίων του αζώτου.



Από τα παραπάνω και σύμφωνα με αυτά που δείχνουν οι πρώτες μελέτες, φαίνεται πως οι μετακινήσεις (όχι τόσο για την μεταφορά προϊόντων αλλά αυτών που αφορά των ανθρώπων, όπως τουρισμός, ψυχαγωγία, εργασίας που μπορούν να αποφευχθούν μέσω ICT) θα μειωθούν αρκετά και λίγο λιγότερο η βιομηχανική παραγωγή. Θα είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να ποσοτικοποιήσουμε την δική μας συνεισφορά στην ρύπανση του περιβάλλοντος που αν και ατομικά είναι αμελητέα εάν προσθέσουμε τις δισεκατομμύρια μετακινήσεις που κάνουμε όλοι μαζί κάθε μέρα η συνεισφορά της είναι σίγουρα τεράστια.

bottom of page