top of page

Ο ρόλος του πατέρα, τα κορίτσια και η ανατροφή των παιδιών.

Εσείς το ξέρατε πως υπάρχει και η μέρα του πατέρα; Για να μην μας αφήνουν παραπονεμένους μας όρισαν μία μέρα για να γιορτάζουμε και εμείς. Θυμάμαι πριν χρόνια όταν τα παιδιά μου ήταν ακόμη πολύ μικρά και συμπλήρωνα φόρμες με τα στοιχεία των παιδιών μου, όνομα, ημερομηνία γέννησης κτλ.. Τα έγραφα όλα σωστά, μέχρι που έφτανα στο σημείο που ζητούσε το όνομα των γονιών. Στο όνομα του πατέρα έβαζα τον δικό μου πατέρα, καθώς δεν μου ερχότανε με τίποτα το δικό μου όνομα αρχικά. Χρειάστηκε να αναπρογραμματίσω τον εγκέφαλο μου για να μην κάνω αυτό το λάθος από την βιασύνη μου. Έτσι λοιπόν σήμερα δεν εκπλήσσομαι όταν ακούω το όνομα «μπαμπά», το αντίθετο μάλιστα γυρνάω κάθε φορά που το ακούω. Πολλές φορές μάλιστα μπερδεύομαι και γυρνάω ακόμη και όταν φωνάζει άλλο παιδί. Τι μπέρδεμα!



Ο ρόλος που παίζει ο πατέρας στη ζωή μας, πολλές φορές υποτιμάται και έρχεται σε δεύτερη μοίρα αρκετά μακριά από αυτό της μητέρας. Αυτό, ευτυχώς πλέον τις περισσότερες φορές δεν ισχύει και ο ρόλος του πατέρα στην σημερινή εποχή είναι πολύ σημαντικός και το ίδιο ανεξάρτητα εάν έχεις γιους ή κόρες. Μάλιστα στην δεύτερη περίπτωση ως πατέρας δύο κοριτσιών μπορώ να σας το εξηγήσω καλύτερα.


Πολλές έρευνες και πολλά έχουν γραφτεί και δείξει ότι οι πατεράδες συνεισφέρουν σημαντικά και κάνουν την διαφορά στη ζωή των μικρών κοριτσιών. Και δεν εννοούμε μόνο τους βιολογικούς μπαμπάδες που είναι παρόντες δίπλα στα παιδιά, αλλά σε όλες τις μορφές του, όπου ένας πατέρας που με τον έναν ή άλλο τρόπο είναι συναισθηματικά εκεί και επενδύουν χρόνο και διάθεση και δραστηριοποιούνται στη ζωή των θυγατέρων τους - σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους.



Ο πατέρας παίζει ένα μοναδικό ρόλο

Οι παραδόσεις στην Ελλάδα συχνά έχουν το στερεότυπο της μάνας που είναι πάντα παρούσα και δίπλα στα παιδιά και τους πατεράδες απόντες για να φέρουν τα προς το ζην. Και με αυτό κατά νου, οι πατέρες συχνά μένουν έξω από τη συζήτηση, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, την συναισθηματική ωριμότητα και την ψυχική υγεία των παιδιών τους.


Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς όπως η Δρ Linda Nielsen, Καθηγήτρια Εφηβικής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wake Forest, κάπου στην Βόρεια Καρολίνα, κόρες που είχαν ισχυρές σχέσεις με τους πατεράδες τους, μεγαλώνοντας (δεν έχει σημασία οικονομικό ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο τους , φυλή ή θρησκεία) έχουν καλύτερους βαθμούς, έχουν δουλειές με περισσότερα χρήματα, και είναι συναισθηματικά πιο «ανθεκτικές» ως ενήλικες από τις συνομήλικες που δεν είχαν τους πατεράδες δίπλα τους.



Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι οι μπαμπάδες διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε ορισμένες πτυχές της ανάπτυξης που συνδέονται άμεσα με συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με την ανάληψη κινδύνων και την αυτορρύθμιση για διάφορους λόγους. Πρώτον, υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οι μητέρες τείνουν να είναι πιο προστατευτικές (συχνά ονομάζεται γονείς ελικόπτερο), ενώ οι πατεράδες τείνουν να αφήνουν τα παιδιά να καταλάβουν τα πράγματα από μόνα τους.


Μαθήματα υποβρύχιας κολύμβησης - How NOT to teach your kids swimming!

Ένα κλασικό παράδειγμα που πολλοι από εμάς έχουν δει στις παραλίες είναι η κλασική μάνα να στέκεται στην αμμουδιά και να φωνάζει τα παιδιά να βγουν πιο έξω. Αντίθετα τα παιδιά για να μάθουν κολύμπι πρέπει υπό επιτήρηση πάντα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και τους κινδύνους όταν θα κολυμπάνε στα βαθιά. Εκεί θα καταλάβουν από μόνα τους και όχι εξαιτίας μίας υστερικής φωνής που τα φωνάζει να βγουν έξω, πόσο τους παίρνει να ρισκάρουν, να νιώσουν τον κίνδυνο, να διαχειριστούν τον φόβο και να γίνουν καλύτεροι για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στα ρίσκα και πρωτοβουλίες που παίρνουν.


Χρήματα, άνδρες, και ψυχική υγεία

Το έργο της Δρ Nielsen στο Wake Forest έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα σε αυτό που αναφέρονται ως το 3Ms (στα Αγγλικά Money, Men, Mental Health) ή στα Ελληνικά ας το πούμε ΧΑΨ (Χρήματα, Άνδρες, και Ψυχική υγεία), όταν η σχέση πατέρα-κόρης είναι ισχυρή. Αλλά κάθε ένα από αυτά τα τρία δεν συνδέονται απαραίτητα με τους τρόπους που τείνουμε να σκεφτόμαστε, όπως ένα "καλό πρότυπο" για έναν σύντροφο ή την επίδειξη καλών παραδειγμάτων ηθικής κτλ. Αντ 'αυτού, οι λόγοι που οι γυναίκες με καλούς μπαμπάδες γίνονται καλύτερες από τις συνομήλικές τους έχει να κάνει με το πόσο καλά αξιολογούν τον κίνδυνο, πώς προσεγγίζουν τις προκλήσεις και την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που έχουν στη διαμόρφωση σχέσεων.


Χρήματα: Οι κόρες που έχουν σταθερές, υποστηρικτικές σχέσεις με τους πατεράδες τους τείνουν να έχουν καλύτερους βαθμούς. Τείνουν επίσης να αποφοιτούν με υψηλότερα ποσοστά και είναι πιο πιθανό να εισέλθουν σε επαγγέλματα που επιζητούν ανώτερες σπουδές. Πιστεύεται ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην προστιθέμενη εμπιστοσύνη και το στήριγμα από τον πατέρα, αλλά από την πρόσθετη αυτοπεποίθηση που μαθαίνεται από τους πατέρες. Το ρίσκο που αναλαμβάνουν όταν ιδρύουν μία επιχείρηση, όταν επιλέγουν μία δουλειά που κάποιοι άλλοι δεν θα τολμούσαν γιατί δεν είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, τα παιδιά που έμαθαν να τολμούν, να έχουν θράσος και να μην φοβούνται να δοκιμάσουν είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που πιάνουν υψηλούς στόχους. Περιέργως όμως και σε αντίθετη επίδραση από αυτά που ειπώθηκαν παραπάνω φαίνεται πως οι γυναίκες με ισχυρές σχέσεις με τους μπαμπάδες τους λαμβάνουν λιγότερους κινδύνους όταν πρόκειται για δραστηριότητες όπως η ευκαιριακή και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών. Πάλι καλά δηλαδή γιατί αλλιώς θα χάναμε όλα τα καλά που κερδίζουν τα κορίτσια από τους πατεράδες τους.



Άνδρες: Ενώ είναι κοινό να ακούει κανείς ότι ένας πατέρας δίνει το παράδειγμα για την κόρη του, όταν πρόκειται για την αναζήτηση ενός συντρόφου, φαίνεται πραγματικά να έχει περισσότερο να κάνει με το πώς είναι η σχέση του πατέρα με την κόρη καθαυτού και όχι πώς ο μπαμπάς συμπεριφέρεται στην μαμά ή ενήλικο σύντροφο του. Ξεκινώντας γύρω από την ηλικία των δύο ετών, κάνοντας μια κόρη να αισθάνεται πως την αγαπάνε και αξιαγάπητη σημαίνει ότι όταν αυτό το κορίτσι μεγαλώσει και εισέλθει σε ένα διαφορετικό κόσμο, δεν θα είναι πεινασμένη για την προσοχή, την δέσμευση ή την αγάπη για να καλύψει ένα κενό. Αντ 'αυτού, θα έχουν εσωτερικεύσει τον τρόπο που αισθάνεται και θα νιώθουν δυνατές και ασφαλείς από μόνες τους, χωρίς να χρειάζεται να στηρίζονται σε σχέσεις που δεν είναι υγιείς και όσον αφορά τις προσδοκίες από έναν καλό σύντροφο. Αυτό το αίσθημα ασφάλειας μπορεί επίσης να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη και τις ενέργειες, όπως η αναζήτηση έγκρισης ή επικύρωσης από άλλους ανθρώπους.

Ψυχική Υγεία: Πριν από την ηλικία των τεσσάρων αρχίζουμε να μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε το άγχος. Στην πραγματικότητα, η κορτιζόλη (ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού της φύσης) είναι πολύ ενεργή στον εγκέφαλο, διδάσκοντας μας πώς να ελέγχουμε τη διάθεσή μας, τα κίνητρα και τους φόβους μας. Και είναι συχνά οι πατεράδες που την προκαλούν και μαθαίνουν τα παιδιά να την διαχειρίζονται, παίζοντας κυνηγητό , μαθαίνοντας τα παιδιά για πρώτη φορά ποδήλατο, σκαρφαλώνοντας σε δέντρα, πετώντας τα παιδιά στον αέρα που υποκινεί τον καθορισμό αυτών των ορίων. Η ικανότητα ανάληψης κινδύνων, αλλά και ασφάλειας, καταδεικνύει τρόπους προσέγγισης μελλοντικών κινδύνων και προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα μας διδάσκει να αυτορυθμίζομαι τις αντιδράσεις μας. Έτσι, το αποτέλεσμα της ύπαρξης ενός πρακτικά και συναισθηματικά παρόντος πατέρα φαίνεται πως βοηθάει σημαντικά τα κορίτσια να είναι πιο συναισθηματικά ανθεκτικές και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως γυναίκες, τα οποία οδηγούν σε λιγότερες αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.


Ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις, την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και την ανατροφή των παιδιών, γυναίκες που έχουν μεγαλώσει κοντά στον πατέρα τους, φαίνεται να έχουν πολλά πλεονεκτήματα για το πως αντιμετωπίζουν τον κόσμο. Και επιπλέον, ακόμη και σε καταστάσεις όπου η πατρική φιγούρα δεν είναι παρούσα κάθε μέρα (όπως διαζευγμένα ή άγαμα ζευγάρια), ο δεσμός είναι αυτός που έχει μεγαλύτερη σημασία. Καταστάσεις μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε οικογένεια, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για όλους είναι πως ένας καλός μπαμπάς κάνει μια καταπληκτική κόρη. Οπότε αγαπητοί μου καλά κάνουν και μας γιορτάζουν και έχουμε μία μέρα και για εμάς, καθώς αγαπητοί έχουμε και εμείς τεράστια αξία για τα παιδιά μας.


 

Ο Βαγγέλης Θέος έχει σπουδές στο περιβάλλον και την ενέργεια, μεταπτυχιακά στην έρευνα και στην ψυχολογία. Πατέρας δύο παιδιών, θέλει να κάνει τον κόσμο ομορφότερο. Εμπνευστής πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος (www.mrsave.gr), κυκλοφοριακής αγωγής (Ποδηλατοδράσεις), προσφοράς στην κοινωνία γενικά (www.lifestory.gr) και ειδικά για άτομα με αναπηρία (Οικοδράσεις). Για περισσότερα εδώ.

bottom of page