top of page

Ο γύρος του Πηλίου με ποδήλατο - Βράδυ.

Από καιρό ήθελα να κάνω μια μεγάλη "βόλτα". Να δοκιμάσω τα όρια και τις αντοχές μου. Παλιά το να επιχειρήσει κανείς να ποδηλατήσει μία απόσταση μεγαλύτερη από 20-30 χλμ θεωρούνταν παλαβός ή αθλητής πανελληνίων διακρίσεων. Θυμάμαι όταν ήμουν στο γυμνάσιο είχα επιστρέψει με το ποδήλατο από τα Καλά Νερά στο Βόλο. Μία απόσταση μικρότερη από 20 χλμ. Ίσως να ήταν και το ποδήλατό μου λίγο ακατάλληλο τότε, ίσως και εγώ απροπόνητος θυμάμαι πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο καθώς τα αυτοκίνητα δεν περίμεναν να σε συναντήσουν. Αργότερα, στο λύκειο δηλαδή, είχα πάει να δω τα χιόνια στα Χάνια. Τότε ήταν χειμώνας και ο ήλιος έδυε νωρίς. Θυμάμαι πως είχαν έρθει οι γονείς μου να με συνοδεύσουν πίσω. Τι τραβούσαν και αυτοί μαζί μου! Δεν θυμάμαι να φορούσα κράνος, παρά μόνο ένα σκουφάκι και σίγουρα δεν είχα ποδηλατικό φως, αλλά ένα φακό που κρατούσα στο ένα χέρι μαζί με το τιμόνι (ένα φακό πλακί – μερικοί μεγάλοι μπορεί να τους θυμάστε).

Σήμερα είναι απλά προθέρμανση για τους περισσότερους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το άθλημα της ποδηλασίας τέτοιες αποστάσεις. Το καλοκαίρι βέβαια δεν είναι και τόσο ευχάριστο με τις θερμοκρασίες που έχουμε. Εάν δεν φύγεις νωρίς το πρωί και να έχεις γυρίσει πίσω πριν τις 9 ή το αργότερα στις 10 είναι σίγουρο πως θα ταλαιπωρηθείς έξτρα από την ζέστη. Το απόγευμα ή λίγο αργότερα, λίγο πριν νυχτώσει, η άσφαλτος ακόμη βράζει και ακτινοβολεί την θερμότητα πίσω σε εσένα.

Για αυτό το λόγο όταν άκουσα από τον φίλο μου τον Νίκο ότι θα κάνουν το γύρω του Πηλίου αργά το βράδυ, για να γλιτώσουμε τον καύσωνα, ενθουσιάστηκα και παρότι δεν ήμουν και ιδιαίτερα προετοιμασμένος ρώτησα εάν μπορούσα να ακολουθήσω. Μαζί θα ήταν και άλλοι δύο που είχα την χαρά να γνωρίσω, τον Αργύρη και έναν ακόμη Νίκο. Τα δυο παιδιά ετοιμαζόντουσαν να κάνουν μία διάσχιση 1000 χιλιομέτρων κάπου στην Γαλλία. Ευτυχώς για εμένα είχαν στο πρόγραμμα «χαλαρή βόλτα» και κατάφερα να ακολουθήσω. Αυτοί στο ρελαντί και εγώ στα κόκκινα!

Τέτοιες αποδράσεις είναι καλό να τις κάνεις με ομάδα και με ανθρώπους έμπειρους. Δεν ξέρεις τι μπορεί να τύχει και ιδίως εάν 12 η ώρα το βράδυ όταν εσύ θα βρίσκεσαι αρκετά χλμ μακριά από το σπίτι σου κάπου πάνω στο βουνό, σου κάτσει κάποια βλάβη στο ποδήλατο που πρέπει να επισκευαστεί εάν δεν θες να γυρίσεις περπατώντας, αφού δύσκολα θα βρεις άνθρωπο διατεθειμένο να σταματήσει να βοηθήσει. Ευτυχώς απρόβλεπτα δεν είχαμε. Κάναμε το χαβαλέ μας, τα είπαμε με τα παιδιά, γελάσαμε, πονέσαμε, δεν ζεσταθήκαμε, μας πόνεσαν τα κολομέρια μας, δακρύσανε τα μάτια μας στην κατηφόρα από τον αέρα και στο τέλος λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος γυρίσαμε σπίτι με ένα χαμόγελο ικανοποίησης από την μοναδική αυτή εμπειρία.

Είναι γεγονός πως όταν πιάσουν καλά οι ζέστες το καλοκαίρι στην Ελλάδα, η καθημερινή προπόνηση ή και μετακίνηση με ποδήλατο γίνεται αρκετά δύσκολη. Δεν υπάρχει όμως λόγος να σταματήσουμε την ποδηλασία, εάν δεν το θέλουμε. Απλά πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους ή καλύτερα άλλες ώρες όπως έμαθα από την παραπάνω εμπειρία.

Η ποδηλασία τη νύχτα είναι εξίσου ευχάριστη και βολική με το φως της ημέρας. Ενώ η υπόλοιπη χώρα κοιμάται ή παρακολουθεί τα χαζά σήριαλ με ανεμιστήρα και κλιματιστικά στο καθιστικό του εσείς μπορείτε να απολαμβάνεται την βόλτα ή την προπόνησή σας στην ύπαιθρο!

Εφόσον το ποδήλατό σας είναι εξοπλισμένο με καλά φώτα και τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής στο σκοτάδι. Οι οδηγοί γενικά ξαφνιάζονται όταν σας συναντούν και σας αντιμετωπίζουν με περισσότερη σεβασμό, δίνοντας περισσότερο χώρο όταν σας προσπερνάνε (από τον κανόνα αυτόν, μπορεί να εξαιρούνται οι μεθυσμένοι οδηγοί, που δυστυχώς είναι περισσότεροι εκείνοι την ώρα). Τα λευκά φώτα εμπρός και τα κόκκινα πίσω φαίνονται πολύ καλύτερα το βράδυ.

Τα αντανακλαστικά αντικείμενα βοηθούν επίσης να εντοπίσουν την παρουσία σας. Οι ανακλαστήρες στα πηδάλια είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε αντανακλαστικές ταινίες αστραγάλου για έξτρα ασφάλεια.

Το να είσαι ορατός είναι ένα κρίσιμο μέρος της μετακίνησης στο σκοτάδι, αν και δεν είναι μόνο η προσθήκη εξοπλισμού σε εσένα και το ποδήλατό σου. Μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε την ταχύτητα ή τη διαδρομή σας επίσης.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι βασικοί κανόνες όταν ποδηλασία και σκοτάδι συνδυάζονται.

Μην αφήνετε το σπίτι χωρίς αυτά

Αν τα φώτα σας δεν είναι βιδωμένα με ασφάλεια στο ποδήλατό σας, το καλύτερο μέρος για να τα αποθηκεύεται είναι δίπλα στο ποδήλατό σας ή εκεί που έχετε την κλειδαριά του ποδηλάτου σας για να μην ξεχάσετε να τα πάρετε μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είσαστε ποτέ χωρίς αυτά. Στη βιασύνη για να ξεκινήσετε το πρωί, είναι εύκολο να ξεχάσετε πράγματα όπως τα φώτα. Ακόμα κι αν δεν νομίζετε ότι θα χρειαστείτε φώτα - επειδή προγραμματίζετε να γυρίσετε νωρίς, ίσως – έχοντας τα μαζί σας, σας δίνει επιλογές.

Φωτιστικά ασφαλείας

Περιστασιακά, ένα φως θα σπάσει, θα χαθεί ή θα τελειώσει η μπαταρία. Έτσι αξίζει να έχετε ένα σύνολο εφεδρικών φώτων, ειδικά για μεγάλες προπονήσεις. Ένα ζευγάρι από φώτα LED είναι ότι καλύτερο, αν και για το μπροστινό φωτιστικό ένα μικρό φακό κεφαλής είναι επίσης μία πολύ καλή επιλογή. Εάν πρέπει να επισκευάσετε το ποδήλατό σας στο δρόμο, δεν θα χρειαστεί να κρατάτε το φως με τα δόντια σας για να βλέπεται τι κάνετε.

Ασφαλής ταχύτητα

Πόσο μπροστά φέγγει το μπροστινό σας φως έτσι ώστε να έχετε επαρκεί χρόνο να εντοπίσετε τυχών προβλήματα; Η ποδηλασία το βράδυ είναι συναρπαστική. Μετακινείστε μέσα σε μία σήραγγα φωτός. Ωστόσο, θέλετε να είστε σε θέση να σταματήσετε με ασφάλεια όποτε αυτό χρειαστεί. Στα 15 χλμ την ώρα η απόσταση στάσης του ποδηλάτη είναι περίπου έξι μέτρα. Σε 24 χλμ/ ώρα είναι 11 μέτρα και στα 32 χλμ/ώρα είναι 18 μέτρα. Εάν ο δρόμος είναι βρεγμένος και είστε κουρασμένοι, τότε ίσως να χρειαστείτε και διπλάσια απόσταση. Οι γρήγοροι ποδηλάτες, ή όταν κινείστε σε μεγάλες κατηφόρες και σε στενούς αγροτικούς δρόμους χρειάζεστε ένα πραγματικά καλό φως μπροστά!

Γνωρίστε το δρόμο

Όσο καλύτερα γνωρίζετε τη διαδρομή σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να οδηγήσετε στο σκοτάδι. Θα γνωρίζετε πού βρίσκονται οι λακκούβες ή κάποιες κλειστές στροφές εκ των προτέρων και θα μπορέσετε να αντιδράσετε καλύτερα. Αυτή η γνώση δεν υποκαθιστά την επαγρύπνηση, αλλά βοηθά αρκετά.

Μείνετε έξω από την υδρορροή που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου

Είναι καλή πρακτική σε κάθε περίπτωση να οδηγείτε τουλάχιστον ένα μέτρο από την άκρη του δρόμου, όπου είστε και πιο ορατοί εκεί – από τα αυτοκίνητα και μπροστά στα μάτια τους. Επιπλέον έχετε τη δυνατότητα να στρίψετε αριστερά αν ξαφνικά εντοπίσετε μια λακκούβα ή σπασμένο μπουκάλι στην πορεία σας. (Εάν είστε ήδη αντιμέτωποι με το εμπόδιο, μπορείτε μόνο να προσπαθήσετε να περάσετε πάνω από το εμπόδιο - ή να σταματήσετε.) Εάν βρίσκεστε πιο έξω – και όχι τελείως στην άκρη, έχετε ένα κομμάτι χώρου για μικρό ελιγμούς και προς τις δύο πλευρές χωρίς να κινδυνεύετε να βρεθείτε στο χωράφι ή πάνω σε κανέναν φράκτη.

Προσπαθείτε να μην στραβωθείτε!

Οι προβολείς στην μεγάλη σκάλα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα είναι σίγουρο πως θα σας ενοχλήσουν, αντίθετα με τα δικά σας που πιθανόν είναι πολύ λιγότερο ισχυρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δείτε σωστά για μια στιγμή ακόμη και μετά το πέρασμα του αυτοκινήτου. Εάν ο οδηγός δεν κλείσει τα μεγάλα του φώτα μπορείτε να του το υπενθυμίσετε ανοιγοκλείνοντας το δικό σας φως με το κουμπί ή περνώντας το χέρι σας μπροστά από την δέσμη του φαναριού σας. Αν δεν καταλαβαίνουν ούτε με αυτό, καλύτερα να χαμηλώσετε ταχύτητα και να κοιτάξετε ακριβώς μπροστά από τον μπροστινό τροχό σας. Αυτό λειτουργεί καλύτερα αν φοράτε κράνος που μπροστά σχηματίζει ένα «καπελάκι», καθώς αυτό θα προστατέψει τα μάτια σας.

Με ένα πραγματικά ισχυρό μπροστινό φως, μπορείτε να θαμπώσετε τους οδηγούς που έρχονται σε επαφή μαζί σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να «τους ανταποδώσετε την βλακεία τους». Εάν ο άλλος είναι βλάκας δεν θα του μάθετε εσείς σε λίγα δευτερόλεπτα τρόπους, έχει τύχη οδηγοί να κάνουν δήθεν πως στρέφονται προς το μέρος μας για να φοβηθούμε. Απλά είναι ανόητοι, ας μην γίνουμε σαν αυτούς.

Διαχείριση κινδύνου

Οι κακοί άνθρωποι είναι πολύ πιο σπάνιοι από ό, τι οι καλοί το πιστεύω ακράδαντά αυτό. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν μερικές διαδρομές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο φως της ημέρας που θα προτιμούσατε να αποφύγετε τη νύχτα - εκείνο το απέραντο κυκλαδίτικο σοκάκι ίσως, ή ένα τούνελ στο κέντρο της πόλης. Οι ποδηλάτες είναι λιγότερο πιθανό να τους επιτεθούν πεζοί, ειδικά όταν μετακινούντε με γρήγορο και σκόπιμο τρόπο. Αλλά μπορεί και να συμβεί, για αυτό καλό είναι να γνωρίζετε την περιοχή. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μείνετε σε καλά φωτισμένους δρόμους όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι.

Στάθμευση το βράδυ

Ίσως εργάζεστε αργά ή αποφασίσατε να μετακινηθείτε στην πόλη για να επισκεφθείτε τον κινηματογράφο. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αν αφήνετε το ποδήλατό σας οπουδήποτε το βράδυ, βεβαιωθείτε ότι είναι κλειδωμένο σωστά - κάπου καλά φωτισμένο και με απλή θέα. Οι κλέφτες μπορούν να δουλέψουν χωρίς άγχος στα σκοτεινά σοκάκια.

Αυτά είναι κάποια βασικά που θα πρέπει να έχετε κατά νου. Ανεξαρτήτου λοιπόν ώρα της ημέρας απολαύστε το ποδήλατο χειμώνα καλοκαίρι, μέρα ή νύχτα.

bottom of page