top of page

Tα Χριστούγεννα της καρδιάς μας και όχι της κατανάλωσης


«Dr. Seuss, How the Grinch Stole Christmas« ´Ενα αντισυμβατικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Το μήνυμα που περνά, έρχεται σε αντίθεση με το κυρίαρχο "πνεύμα" των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από τις υπέρμετρες αγορές και τα πολυάριθμα και πανάκριβα χριστουγεννιάτικα δώρα. Όλοι θέλουμε να λαμβάνουμε και να δίνουμε δώρα στους γνωστούς, είτε επειδή το νιώθουμε, είτε επειδή είμαστε απλά υποχρεωμένοι... Είναι όμως αυτό το πραγματικό νόημα;


Τα Χριστούγεννα, τα έχουμε συνηθίσει να τα σχετίζουμε με αγορές και κατανάλωση αντί για δράσεις αγάπης. Επιπλέον επιβαρύνουμε άσκοπα τον όμορφο πλανήτη μας ζητώντας να έρθει ο Αι Βασίλης με δώρα από χώρες μακρινές. Φέτος λόγο των συνθηκών που ζούμε αντί να ταλαιπωριόμαστε περιμένοντας στις ουρές των ταχυδρομίων, μπορούμε με λίγη προσπάθεια και φαντασία, να περάσουμε υπέροχα με τους δικούς μας ανθρώπους.

Με ποιο τρόπο; Αγοράζοντας λιγότερα και εξυπνότερα ή και καθόλου. Τα περισσότερα δώρα χρησιμοποιούνται ελάχιστα πριν πεταχτουν ή αποθηκευτούν επ’ αόριστον. Διαλέγουμε αντί για δώρα να ζήσουμε εμπειρίες με τους αγαπημένους μας. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να καίνε άσκοπα. Επιλέγουμε ένα αληθινό δέντρο που θα μεταφυτευτεί μετά το τέλος των διακοπών αντί για ένα πλαστικό. Αγοράζουμε τοπικά. Αφού μία βόλτα στα μαγαζιά δεν γίνεται εάν είναι κλειστά μην σκάτε, βγείτε να περπατήσετε στην φύση. Αντί μια αγορά ενός επιτραπέζιου το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ, παιρνουμε μία μπάλα και βγαινούμε για παιχνίδι έξω. Φροντιζουμε να μην αρρωστήσουμε από το υπερβολικό φαΐ και την λαιμαργία. Επιλέγουμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με ποιοτικό χρονο με τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Γινομαστε το παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας.


Προτάσεις χριστουγεννιάτικων δώρων:

  • Στον εχθρό σας, τη συγχώρεση.

  • Στον ανταγωνιστή σας, την ανοχή.

  • Σε έναν φίλο, την καρδιά σας.

  • Σε όλους, την φιλανθρωπία.

  • Σε κάθε παιδί, ένα καλό παράδειγμα.

  • Στον εαυτό σας, σεβασμό.

– Oren Arnold

bottom of page