top of page

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για τις επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγ


Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας πραγματοποίησε έρευνά συγκεντρώνοντας στοιχεία από όσον το δυνατόν περισσότερες μελέτες, που έχουν εκπονηθεί διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας και έχουν αναδείξει τις επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων. Σκοπός ήταν να συνταχθεί, με αντικειμενικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, ένα πόρισμα που θα ενημερώσει την κοινωνία, τους αρμόδιους και κάθε ενδιαφερόμενο για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η πόλη του Βόλου αναπτύχθηκε με ρυμοτομικό μοντέλο που ευνοεί της συνθήκες δημιουργίας φωτοχημικού νέφους (καθηγητής Ζερεφός). Έχοντας από τον Βορρά τον ορεινό όγκο του Πηλίου, οι άνεμοι μπαίνουν στην πόλη από Βορειοδυτικά, δυτικά και νοτιοανατολικά (Εικόνα 3). Με τις βασικές γνώσεις της μετεωρολογίας καταλαβαίνει κανείς ότι κατά την διάρκεια του έτους με την πλειοψηφία των ανέμων στην περιοχή από βόρειες κατευθύνσεις (μελτέμια), τα οποία ακολουθούν το ανάγλυφο του βουνού φτάνουν στον Βόλο υπό μορφή «μπουκαδούρας» νοτιοανατολικής κατεύθυνσης ή υπό μορφή βορειοδυτικών ή δυτικών ανέμων. Το σφάλμα της βιομηχανικής ανάπτυξης του προηγούμενου αιώνα, ήταν και συνεχίζει να παραμένει η ανάπτυξη μεγάλων και ρυπογόνων βιομηχανιών στις παρυφές της πόλης, της ΑΓΕΤ νοτιοανατολικά και της Χαλυβουργίας και της λοιπής ΒΙΠΕ βορειοδυτικά, εγκλωβίζοντας τους ρύπους πάνω από την πόλη σε κάθε κατεύθυνση ανέμου. Επιπλέον, το γεωγραφικό ανάγλυφο Πήλιο, Βόλος, Παγασητικός κόλπος κατακρατάει τους ρύπους στο ύψος της Πορταριάς. Η σύγχρονη δόμηση της πόλης, με πολυώροφες πολυκατοικίες στην παραλία και μονοκατοικίες από τον τρίτο παράλληλο αυτής, δεν αφήνει τον άνεμο να κυκλοφορεί εγκλωβίζοντας τους ρύπους άκόμη περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου και με την ανάπτυξη της πόλης, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ βρέθηκε τελικά μέσα στο ιστό της πόλης το οποίο αποτελεί και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, με καύση σκουπιδιών σε τσιμεντοβιομηχανία παλαιωμένης τεχνολογίας, μέσα στην πόλη.


Συμπεράσματα - Προτάσεις

  • Η αποτέφρωση των απορριμμάτων αποτελεί τμήμα και όχι συνολική λύση της διαχείρισής τους και έπεται της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών.

  • Τα εναλλακτικά καύσιμα (RDF, SRF) απελευθερώνουν ρύπους στο περιβάλλον ανάλογα με την σύνθεση τους και την τεχνολογία καύσης τους. Παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμός είναι σαφές ότι οδηγεί σε απελευθέρωση τοξικών ρύπων που επιβαρύνουν την υγεία του πληθυσμού και το περιβάλλον και στις ανεπτυγμένες χώρες η τεχνολογία αυτή έχει εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί.

  • Οι επιδημιολογικές μελέτες για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από την καύση του RDF ή SRFσε σύγχρονους αποτεφρωτήρες είτε για παραγωγή ενέργειας είτε στην τσιμεντοβιομηχανία είναι λίγες, δεδομένου ότι η πρακτική αυτή είναι σχετικά πρόσφατη και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις της στην υγεία απαιτεί συστηματική και πολύχρονη έρευνα.

  • Ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και η σωστή τοποθέτηση της μονάδας στο περιβάλλον μετά από σοβαρότατες περιβαλλοντικές μελέτες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και προστατεύουν το περιβάλλον από τους εκλυόμενους τοξικούς ρύπους.

  • Προκειμένου να γνωρίζουμε την πιθανή προοδευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση RDF & SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, αρχής γενομένης από τον χώρο έναρξης της καύσης αυτών των υλικών.

  • Στις τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υλικό RDF, είναι απαραίτητο να αναγράφεται στην συσκευασία του τελικού προϊόντος (τσιμέντο) η χρησιμοποίηση αυτού του καυσίμου για την παραγωγή του, λόγω της τοξικότητας της εμπεριεχόμενης τέφρας.

  • Η ανησυχία των πολιτών για επιπτώσεις στην υγεία τους από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων είναι δικαιολογημένη. Η πολιτεία οφείλει λοιπόν να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες και διαβούλευση, ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν οι μονάδες αυτές δραστηριοποιούνται πλησίον ή εντός του ιστού της πόλης.

Συγκεκριμένες μελέτες για τις επιπτώσεις της καύσης RDF σε τσιμεντοβιομηχανίες δυστυχώς δεν υπάρχουν, διότι πρόκειται για μία πρόσφατη πρακτική (μόλις το 2008 ξεκίνησε), εν τούτοις, όμως αναφέρθηκε πως «εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τότε μπορεί ο Βόλος να εξελιχθεί σε αποτεφρωτήρα παλιάς κοπής. Δε θέλουμε να είμαστε οι αριθμοί σε ασθένειες από αυτή τη δραστηριότητα».

Στην Ελλάδα η κατάσταση αναφορικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι πολύ άσχημη, αφού σχεδόν το 90% εξ αυτών καταλήγει στις χωματερές, ενώ η αμέσως χειρότερη λύση διαχείρισής τους είναι η καύση. Η ΑΓΕΤ όσο και τα εργοστάσια της ΒΙΠΕ στο Βόλο, είναι τελείως λάθος χωροθετημένα, αφού οι ρύποι «εγκλωβίζονται» πάνω από την πόλη και δε μπορούν εύκολα να διαλυθούν.

Την σχετική μελέτη μπορείτε να την βρείτε εδώ και σχετικό βίντεο του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Τσάμη που μιλάει για το θέμα στο βίντεο παρακάτω.


Επισκεφτείτε την σελίδα μας MrΕξοικονομώ για να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο Ευ ζην για σας και τους αγαπημένους σας.

Αναλαμβάνουμε την περιβαλλοντική επιθεώρηση του εσωτερικού σας χώρου πραγματοποιώντας κάθε φορά τις ανάλογες μετρήσεις και εν συνεχεία βάσει των συμπερασμάτων από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν παρέχουμε στους πελάτες τεκμηριωμένες συστάσεις για την βελτίωση του.

Μετράμε - Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOCs), Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO), Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2), Υγρασία σε Επιφάνειες, Διοξείδιο του Άνθρακα, Φορμαλδεΰδη (HCHO), Μικροσωματίδια και Ραδιενέργεια!

Τηλεφωνήστε τώρα στο 6946969784 για να κλείσετε ένα ραντεβού.

bottom of page