top of page

Ένα ακόμη βράδυ με υψηλές τιμές ρύπων για τον Βόλο


Ένα ακόμη βράδυ που θα είναι καλύτερο να κλείσετε τα παράθυρα για να προφυλαχτείτε από τις υψηλές τιμές ρύπων που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στον Βόλο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις τιμές των PM2,5 που καταγράφω. Μέχρι της 8 το βράδυ η συσκευή βρισκότανε εντός εσωτερικού χώρου. Οι τιμές υψηλές, αλλά κάτω από το όριο των 25μG/m3 που θεωρείται αποδεκτό. Με το που το βγάζω έξω οι τιμές διπλασιαστήκανε μέσα σε λίγα λεπτά και συνεχίζουν να ανεβαίνουν.


Στην 2η φωτογραφία φαίνεται πάλι η αυξημένη ρύπανση στην πόλη του Βόλου. Αυτή τη φορά οι τιμές που εμφανίζονται αφορούν έναν δείκτη που συμπεριλαμβάνει εκτός από τα μικροσωματίδια και άλλες ενώσεις (πχ. VCs).


Οι επιπτώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πολύ σημαντικές σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος και ειδικότερα στην υγεία των ανθρώπων. Καθοριστικοί παράγοντες για τις επιπτώσεις τους αυτές είναι το μέγεθός τους, η χημική τους σύσταση και η συνύπαρξή τους με άλλους ρύπους με τους οποίους μπορούν αν δρουν συνεργιτικά. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια επηρεάζουν κυρίως την αναπνοή, προκαλώντας ασθένειες στο αναπνευστικό και στους πνεύμονες προκαλώντας ακόμα και το θάνατο.

Για παράδειγμα αυτά που έχουν διάμετρο 10 ως 100 μικρά (εκατομμυριοστά του μέτρου - ένα μικρό είναι περίπου ίσο με το ένα δέκατο ως ένα εικοστό του πάχους μιας τρίχας) ανήκουν τα σωματίδια που χαρακτηρίζουμε ως σκόνη. Αυτά είναι σχετικά χαμηλής επικινδυνότητας, αφού σταματούν στη μύτη και δεν μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες (Σχήμα 2).

Τα τοξικά σωματίδια έχουν διάμετρο από 10 μικρά και κάτω και είναι γνωστά ως ΡΜ10 -από τον αγγλικό όρο «particulate matter» που σημαίνει αιωρούμενη ύλη. Απ' αυτά, όσα έχουν διάμετρο 10-2,5 μικρά μπορούν να εισχωρήσουν σε κάποιο βαθμό μέσα στον πνεύμονα και να φτάσουν μέχρι την τραχεία, όπου μπορούν να προκαλέσουν βλάβες είτε τα ίδια, είτε μέσω των υλικών που μεταφέρουν μαζί τους. Όσα σωματίδια έχουν διάμετρο από 2,5 μικρά και κάτω (γνωστά ως ΡΜ2,5) μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τις κυψελίδες του πνεύμονα, δηλαδή το πιο βαθύ σημείο του πνεύμονα, όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων και γι' αυτό θεωρούνται περισσότερο τοξικά. Τέλος, μια τρίτη κατηγορία η οποία πρόσφατα έχει αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα τοξική είναι τα πολύ μικρά σωματίδια, με διάμετρο από 0,1 μικρά και κάτω.

Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν ηλικιωμένοι, παιδιά και γενικότερα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Προκαλούν επίσης φθορές στις βαφές, τα εδάφη, τα υφάσματα και μειώνουν την ορατότητα.


Τεχνολογία Περιβαλλοντικών Μετρήσεων Ενότητα #6: Οι βασικότεροι ρύποι -Στερεά Αιωρούμενα Σωματίδια Δρ Κ.Π. Μουστρής Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ

Τα αιωρούμενα σωματίδια, ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω των αναπνευστικών οδών. Ειδικότερα:

• >11μm: δεν διεισδύουν στην αναπνευστική οδό

• 7-11μm: εισχωρούν στην ρινική κοιλότητα

• 4.7-7μm: εισχωρούν στο φάρυγγα

• 3.3-4.7μm: εισχωρούν στην τραχεία και την αρχή των βρόγχων

• 2.1-3.3μm: εισχωρούν στο μέσο των βρόγχων

• 1.1-2.1μm: εισχωρούν στα τελευταία τμήματα των βρόγχων

• 0.65-1.1μm: εισχωρούν στα βρογχιόλια (αεραγωγοί με διάμετρο<1mm)

• 0.43-0.65μm: εισχωρούν στις κυψελίδες των πνευμόνων

Η αιθαλομίχλη, η ρύπανση δηλαδή που προέρχεται από την καύση αυτή, γίνεται εντονότερη τις μέρες του χειμώνα που επικρατεί ψύχος και άπνοια, παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν την κίνηση και ανανέωση του αέρα. Οικισμοί που περιβάλλονται από λόφους και όρη, όπως η πόλη των Ιωαννίνων, επηρεάζονται ακόμα περισσότερο.

Στην περιοχή μας το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια όταν, λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης, οι κάτοικοι στράφηκαν στην καύση ξύλου σαν εναλλακτική πηγή θέρμανσης. Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα δεκάδες φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.


Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αυτούς τους ρύπους, οι οποίοι όμως εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, τοποθεσία, καιρικές συνθήκες, γειτονικά κτίρια, συνήθειες που έχετε και πολλά άλλα. Για αυτό το λόγο προτείνουμε μία εξειδικευμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση του χώρου σας που θα σας δώσει τα εργαλεία και τις γνώσεις για να προστατευτείτε.

Επισκεφτείτε την σελίδα μας MrΕξοικονομώ για να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο Ευ ζην για σας και τους αγαπημένους σας.

bottom of page