top of page

Σόμπες και τζάκια - μια από τις βασικές αιτίες της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας - Περιορίστε



Σόμπες και τζάκια αποτελούν πλέον μια από τις βασικές αιτίες της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αφού η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης.

Αυτό αναφέρουν τα στελέχη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Πρώτη αιτία της νόσου παραμένει, βέβαια, το κάπνισμα.

Το κάπνισμα, ενεργητικό αλλά ακόμη και το παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ΧΑΠ. Επιπλέον τα τελευταία δέκα χρόνια, η χρήση τζακιών, σομπών κλπ, έχει επιδεινώσει πολύ το πρόβλημα, ιδίως στα αστικά κέντρα και πόλεις όπως ο Βόλος, όπως αυτό αποτυπώνεται με την αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων της ΧΑΠ.

«Τα συμπτώματα της ΧΑΠ (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν, λανθασμένα, σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και να μην καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι πνευμονολόγοι τη χαρακτηρίζουν «σιωπηλό δολοφόνο». Αποφράζει τους βρόγχους, δηλαδή τους αεραγωγούς που αναπνέουμε, και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Οι βλάβες αυτές από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων, ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις της ασθένειας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του και από τη λήψη οξυγόνου όλο το 24ωρο.

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας στο 6946969784 για μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση του χώρου σας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας θα σας επισημάνουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που είναι στο χέρι σας να ελέγξετε πραγματοποιώντας κάθε φορά τις ανάλογες μετρήσεις και εν συνεχεία βάσει των συμπερασμάτων από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν παρέχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις για την βελτίωση του.

Οι πωλήσεις “θαυματουργών” συσκευών που υπόσχονται λύσεις για όλα σας τα προβλήματα δεν ήταν ποτέ ο σκοπός μας. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου δεν δραστηριοποιούμαστε στις πωλήσεις. Εμείς πιστεύουμε πως οι καλύτερες λύσεις είναι συνήθως απλές και ανέξοδες και σίγουρα αντιμετωπίζοντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων σας είναι η αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση από ότι το κόστος της θεραπείας των συμπτωμάτων και συνεπειών αυτών.

Επισκεφτείτε την σελίδα μας MrΕξοικονομώ για να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο Ευ ζην για σας και τους αγαπημένους σας.


bottom of page